Regizorul Florin Iepan: CJ Timiș finanțează proiecte ale apropiaților lui Alin Nica, care nu existau în ghidul Capitalei Culturale Europene, au apărut noaptea ca…OUG13

Regizorul Florin Iepan a criticat extrem de dur în emisiunea Actual Regional de la TVR Timișoara modul în care Consiliul Județean Timiș selectează proiectele culturale și acordă finanțările pentru Capitala Culturală Europeană.

Producătorul timișorean îl acuză pe șeful CJ Timiș, Alin Nica, de ipocrizie și spune că a aprobat o serie de proiecte ale unor apropiați, într-un mod total netransparent, noaptea ca…OUG13.

Eu îl urmăresc de câțiva ani pe domnul Nica, de când era în comisia de jurizare care monitoriza Capitala Culturală Europeană. Chiar cu atenție. Noi producem un film documentar, legat de Capitala Culturală și domnul Nica de acum vreo 3/4 ani este foarte diferit de domnul Nica care conduce Consiliul Județean, și să vă dau niște exemple concrete. Dânsul îi certa pe alții că nu finanțează programul Capitalei Culturale Europene și nu asigură suportul asumat prin dosarul de candidatură. Ce a făcut domnul Nica anul trecut și anul acesta, strict pe programul Capitalei? A dat în jur de 300 de mii de euro dintr-un total de 5 milioane de euro care ar fi obligația Consiliului Județean. Atenție. Aici nu vorbim de banii care ar putea veni la CJ Timiș de la Ministerul Culturii. Ăia sunt banii ministerului. Același domn Nica ne explica că ghidul Capitalei este sfânt și nu poate fi modificat și că dacă modificările sunt făcute, ele trebuie aprobate de Comisia Europeană, care monitorizează capitale culturale. Am văzut un concurs la CJ Timiș, denumit TimCultura, o secțiune pentru proiectele Capitalei Culturale Europene, unde domnul Nica…cum să vă zic…n-aș zice că noaptea ca…nu știu cine…ca la OUG13, a băgat o grămadă de proiecte care nu existau în ghidul capitalei, de care nu a auzit nimeni, dar care sunt ale unor apropiați, orașul e mic, lumea vorbește. Eu nu știu care e personajul real și autentic, cel care ne explica cât de riguroasă trebuie să fie povestea asta cu Capitala Culturală și cum trebuie să-l finanțeze autoritățile locale și când trebuie să implementăm vedem ce se întâmplă. Și acum sigur, cireașa de pe tort este ceea ce se întâmplă cu ordonanța de la Guvern…dacă jumătate din ce se vehiculează în spațiul public este adevărat și anume că ordonanța asta, care oricum vine foarte târziu, a fost blocată pentru că Consiliul Județean nu a promit finanțările solicitate sau dorite, atunci e o doză destul de mare de ipocrizie și abordarea CJ Timiș sau strategia culturală nu există de fapt. Noi nu mai înțelegem nimic, de exemplu au primit bani 92 de primării pentru evenimente culturale, a primit Asociația Vânătorilor și Pescarilor. Se organizează ca și eveniment cultural un eveniment despre securitatea în Balcani, care nu are nicio legătură cu fenomenul cultural. Eu am serioase dubii legate de comisia de jurizare, a cărei competență eu public o contest. Nu știu ce competențe au, că independenți nu sunt, o parte sunt subordonați ai președintelui, o parte sunt chiar politicieni. Adică decizia culturală o dăm politicienilor? Adică chiar nu există un minim respect pentru competență în domeniul ăsta? Toată lumea se pricepe la cultură și la fotbal?“, a spus Florin Iepan.

Prezent în emisiune, vicepreședintele PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa, a spus că cele 5 milioane de euro asumate de CJ Timiș sunt alocări până în 2024 inclusiv, nu într-un singur an, iar comisia de selecție a proiectelor este formată din experți care sunt angajați ai instituțiilor de cultură ale CJ Timiș la care se adaugă doi consilieri județeni.

La rândul său organizatorul Embargo Fest, Răzvan Munteanu, a criticat în cadrul emisiunii modul în care au fost alocați banii.

Pentru unii mumă pentru alții ciumă, cum se întâmplă de obicei în viața reală. Unii dintre noi ne pregătim de ani de zile, ne bazăm pe o colaborare bună și pe un parteneriat cu Consiliul Județean, iar în funcție de cum se schimbă culoare politică unii primesc mai mult sau mai puțin în funcție de cine vine la putere. Sunt evenimente ca al nostru Embargo Fest, singurul festival de anvergură care a mai rămas în județ, sau jazz-ul de la Gărâna al domnului Giura, sau domnul Iepan, care am primit sume extrem de mici, deși facem cultură în județ. Am făcut la CJ Timiș contestație dar nu am primit nimic, nici nu a existat fond de contestații, contestațiile au fost făcute doar așa…de paravan“, a spus organizatorul Embargo Fest, Răzvan Munteanu.

Reamintim că imediat după preluarea mandatului de șef al CJ Timiș, Alin Nica declara pe data de 11 noiembrie 2020 că nu mai dorește ca instituția să finanțeze rugi sau chermeze cu valoare culturală nesemnificativă, așa cum puteți citi AICI, fapt contrazis de realitate după spusele regizorului Florin Iepan.

Foto:pressalert

Recomandările noastre

Cele mai citite articole