Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, marţi, că contează în continuare pe sprijin de la Guvern în problema Colterm, el considerând că este nevoie de ajutorul Executivului şi pentru încheierea de către operatorul de termoficare a unor contracte cu furnizorii de gaz românesc, întrucât „Guvernul este acţionarul acestor companii producătoare de gaz în România”.
„Este enorm de important ca Guvernul să-şi recunoască responsabilitatea pentru piaţa de termoficare. Au dat o Ordonanţă de urgenţă care ne ajută, care plafonează preţul la gaz şi pentru CET-uri din România, la 250 de lei, deci nu vom mai vedea preţurile care au fost iarna aceasta, dar problema este că în acelaşi timp, trebuie să ne ajute şi să încheiem un contract. Degeaba spun prin OUG că furnizorii de gaz sunt obligaţi să încheie un contract cu noi, dacă după aceea fiecare furnizor de gaz ne trimite la altul. Noi încercăm acum să obţinem un nou contract cu Romgaz sau cu o altă companie care produce gaz din România. Contez pe Guvern să ne susţină, întrucât este acţionarul acestor companii producătoare de gaz în România”, a explicat Dominic Fritz.
Edilul a anunţat că luni s-au mai alocat de la Guvern 19.600.000 de lei pentru Colterm, dar situaţia rămâne dificilă.
Potrivit primarului Timişoara, anul acesta Colterm a primit deja ajutoare însumând 92.000.000 de lei (67.000.000 de la bugetul local 25.000.000 de la Guvern).
„Pe de altă parte, municipalitatea continuă investiţiile în reţea, în retehnologizarea Colterm. Deşi investim în refacerea reţelei, pierderile tehnologice cresc în fiecare an, deşi ar trebui să vedem o scădere acolo unde s-a făcut o înlocuire de ţeavă. Sunt încă nişte semne de întrebare”, a punctat edilul.
Dominic Fritz a menţionat că noua subvenţie de la Guvern este pentru ianuarie şi februarie, dar speră că se vor primi şi pentru martie.
„Noi suntem obligaţi să virăm banii de la Guvern mai departe la Colterm, în trei zile, astfel că (miercuri, n.r.) vom avea un plen de îndată, în care consilierii locali să aprobe o plată în avans a subvenţiilor care vor mai veni anul acesta, pentru a ne putea încadra în cerinţele legale şi pentru a ajunge aceşti bani la Colterm”, a mai menţionat el.
Cea mai mare problemă a Timişoarei în prezent o reprezintă compania locală de termoficare Colterm, care a intrat în insolvenţă în octombrie 2021, din cauza unor mari datorii către furnizori la care s-a adăugat o amendă de 21.000.000 de euro, primită anul trecut, pentru că nu a cumpărat certificatele verzi de mediu. Primarul Dominic Fritz a anunţat, în luna octombrie, intrarea în insolvenţă a Colterm, aflată în subordinea primăriei şi care acumulase la acel moment datorii istorice de peste 320 milioane de lei.