Primăria Timișoara: trei școli vor fi modernizate complet și vor deveni mult mai eficiente din punct de vedere energetic

Trei școli mari din Timișoara – Liceul Teoretic J.L Calderon, Colegiul Tehnic Henri Coandă și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară – vor fi complet renovate, iar clădirile acestora vor deveni „verzi”, după ce toate cele trei proiecte depuse de Primăria Municipiului Timișoara pe componenta Valul renovării din PNRR au fost acceptate. În total, valoarea estimată a celor 3 proiecte se ridică la aproape 50 de milioane de lei. Alte 3 proiecte de modernizare a unor școli, în valoare de 40 de milioane de lei, așteaptă aprobarea.

„Am cerut finanțare prin PNRR pentru peste 1,5 miliarde de lei și aici se numără investiții în construcția și dotarea de spitale noi, înnoirea flotei de transport și pentru reabilitarea infrastructurii școlare, inclusiv aceste școli pentru care am primit finanțare. Toate cele 3 școli nu vor trece printr-o simplă renovare. Vorbim despre o modernizare completă a tuturor clădirilor, folosind tehnologii de ultimă oră, astfel încât acestea să devină mult mai eficiente din punct de vedere energetic. PNRR reprezintă o șansă unică în istoria Timișoarei și tocmai de aceea dorim să atragem cât mai mulți bani prin acest program. În anii următori, toate aceste investiții vor fi simțite și de comunitatea timișoreană”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Cele 3 proiecte aprobate în primul apel pe componenta Valul renovării sunt:

1.         „Creşterea eficienţei energetice prin reabilitare termică construcții și instalații la Liceul Teoretic J.L.Calderon” – 6.165.441,53 lei (valoare totală, inclusiv TVA)

2.         „Creșterea eficienței energetice prin reabilitare termică construcții și instalații la COLEGIUL TEHNIC „HENRI COANDĂ” – 19.727.641,40 lei (valoare totală, inclusiv TVA)

3.         Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară – Școală verde inteligentă – 22.930.320,21 lei (valoare totală, inclusiv TVA)

Fiecare proiect prevede cel puțin înjumătățirea consumului de energie primară și a emisiilor echivalente de gaze cu efect de seră. Intervențiile vizate sunt de înlocuire a sistemului de termoizolare, de schimbare a instalațiilor de încălzire și de îmbunătățire a sistemului de monitorizare și control a energiei termice.

În cadrul apelului 2 pe componenta Valul renovării, Primăria Timișoara a mai depus încă 3 proiecte, a căror valoare totală se ridică la aproape 40 de milioane de lei.

            1. „Realizare șarpantă, reabilitarea termică și modificări interioare la corp școală Colegiul Național Ana Aslan Timișoara” – 5.380.422,49 lei (TVA inclus)

            2. „Lucrări de reabilitare pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon prin creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile a complexului de clădiri Clinicile Noi din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara” – 19.002.772,81 lei (TVA inclus)

            3. „Reabilitare Școala Gimnazială 1- Școala Verde Inteligentă” – 14.427.114,42 lei (TVA inclus)

Recomandările noastre

Cele mai citite articole