Primar din Caraș-Severin trimis în judecată de DNA Timişoara pentru luare de mită în formă continuată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită, în formă continuată a inculpatului Baba Păun, la data faptei primar al comunei cărăşene Şopotu Nou.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, că în perioada 2011 – iunie 2021, inculpatul Baba Păun, în calitate de primar, şi o altă persoană, diriginte de şantier, ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcţii (martor în cauză), un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanţat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect „înfiinţare sistem de alimentare cu apă potabilă în comuna Şopotu Nou, reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Şopotu Nou, modernizare străzi şi drumuri comunale în comuna Şopotu Nou, modernizare cămin cultural Stancilova, judeţul Caraş – Severin”, încheiat în anul 2011 de Primărie cu societatea omului de afaceri, arată un comunicat al DNA Timişoara.

În context, cele două persoane ar fi primit, în mai multe tranşe, sume de bani şi foloase necuvenite, respectiv inculpatul Baba Păun ar fi primit sumele de 15.500 euro şi 25.000 lei, iar dirigintele de şantier, suma totală de 98.000 lei şi materiale de construcţii şi obiecte sanitare în valoare totală de 59.864 lei.

Foloasele respective ar fi fost pretinse şi primite de primar şi de cealaltă persoană în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, respectiv acceptarea la plată a documentelor emise de societatea martorului (situaţii de lucrări), recepţia, plata lucrărilor executate etc.

În același context, în iunie 2021, dirigintele de şantier ar fi primit de la omul de afaceri suma de 38.000 de lei (reprezentând o tranşă din cei 98.000 lei menţionaţi mai sus), moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului faţă de două bunuri imobile ce aparţin inculpatului Baba Păun.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Conform aceleiaşi surse, în iulie 2021, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu dirigintele de şantier pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv, trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a unor drepturi cetăţeneşti.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole