Peste 100 de timişoreni, din care 10 copii, îşi vor petrece Revelionul internați la Spitalul Victor Babeş din cauza unor infecţii respiratorii

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara, dr. Cristian Oancea, a declarat, vineri, că ultimele zile au adus un număr ridicat de prezentări în serviciul de gardă al unităţii spitaliceşti, zilnic prezentându-se între 15 şi 20 de pacienţi cu probleme respiratorii acute.

„Majoritatea prezentau stări febrile, dureri de cap, frisoane, secreţii nazale abundente, tuse, dureri în gât. Au fost investigaţi, li s-a administrat un tratament simptomatic şi cei mai mulţi au fost lăsaţi să plece acasă. Nu puţini sunt însă cei care au necesitat internarea în spital pentru că au dezvoltat inclusiv insuficienţe respiratorii. Practic, în acest moment, mai bine de jumătate dintre paturile destinate bolnavilor acuţi sunt ocupate de pacienţi cu infecţie respiratorie, fie că vorbim de virusuri gripale, SARS-CoV-2, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), şi altele”, spune prof. dr. Cristian Oancea.

Medicii recomandă ca la primele semne de boală pacienţii să se adreseze medicului de familie sau centrelor de permanenţă pentru a începe cât mai repede tratamentul. Amânarea administrării de medicamente simptomatice poate duce la o agravare a bolii.

„Cele mai multe infecţii respiratorii sunt de origine virală şi nu necesită antibiotic. Dacă, însă, după două-trei zile de administrare de simptomatice nu se observă o îmbunătăţire a stării de sănătate, ci dimpotrivă, de exemplu, observăm că sputa dintr-o culoare albicioasă devine galben-verzuie, înseamnă că avem deja o suprainfecţie şi în acel moment este necesară administrarea unui antibiotic. Am mai spus-o şi o repet de fiecare dată: nu trebuie să facem abuz de antibiotice, nu trebuie să administrăm la primele simptome antibiotice, pentru că riscăm să ajungem la momentul în care nu vom mai putea trata chiar şi infecţii banale, întrucât organismul nostru va dezvolta o rezistenţă. Şi atunci când vom avea o infecţie severă, nu o să mai avem soluţii terapeutice”, detaliază pneumologul Cristian Oancea.

În prezent, peste 100 dintre cele 170 de paturi destinate pacienţilor cu boli acute din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara sunt ocupate de pacienţi cu viroze respiratorii.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole