Operație complexă la Spitalul Victor Babeș din Timișoara – la un pacient cu cancer bronhopulmonar

O operaţie complexă a fost realizată la Centrul de Chirurgie Toracică a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, de către chirurgi ai spitalului şi de la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti, în cadrul căreia s-a folosit pentru prima dată o metodă hibridă care a combinat chirurgia video asistată, efectuată cu ajutorul unui toracoscop, chirurgia video asistată, toracotomia convenţională.

„Încercăm să dezvoltăm acest tip de rezecţii pulmonare reglate strict toracoscopic, care aduc un beneficiu major pacienţilor cu cancer bronhopulmonar. Sunt de viitor aceste intervenţii chirurgicale datorită faptului că recuperarea post operatorie este mult mai rapidă, iar timpul de spitalizare a pacientului este mult redus comparativ cu intervenţiile chirurgicale deschise, clasice”, a declarat, joi dr. Alin Nicola, medic specialist coordonator Compartiment Chirurgie Toracică a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara.

În această intervenţie a fost folosit toracoscopul, acel instrument dotat cu cameră video care permite obţinerea unei imagini foarte bune, cu o claritate ridicată şi cu posibilitatea unei vizionări de 360 de grade în zona de lucru toracică. Folosirea acestui instrument presupune incizii de mici dimensiuni la nivelul toracelui, pe unde sunt introduse atât instrumentele folosite în cadrul intervenţiei chirurgicale, cât şi camera video.

„A fost o tumoră de lob inferior drept, fără alte evenimente oncologice premergătoare. Am făcut o intervenţie hibridă, în sensul în care curăţarea plămânului de toate aderenţele sale şi, respectiv, clamparea şi suturarea mecanică a venei pulmonare au fost făcute video asistat. Dar, apoi, nemaiavând scizură şi fiind un plămân monobloc, a fost necesar să schimbăm puţin intervenţia şi să o transformăm într-o intervenţie clasică, astfel încât să putem vedea artera, apoi bronşia şi să putem lucra mai departe”, a declarat, joi, dr. Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică de la Institutul „Marius Nasta” Bucureşti.

Dr. Tudor Mateescu, medic specialist în cadrul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, spune că având în vedere beneficiile chirurgiei minim invazive, respectiv, o recuperare bună, o calitate bună a actului operator, o vizibilitate mai bună, medicii de aici doresc să utilizeze acest tip de chirurgie la cât mai mulţi pacienţi care se vor adresa spitalului.

„Dorim chiar să realizăm intervenţii chirurgicale majore prin utilizarea toracoscopului. Sunt nişte intervenţii chirurgicale complexe care necesită, însă, o pregătire atentă. Folosirea toracoscopului ne ajută la o calitate mai bună a imaginii, la o disecţie mai bună şi cu o acurateţe mai mare a întregului câmp operator. Indubitabil, chirurgia minim invazivă ne ajută mult mai mult, iar pe viitor ne dorim să fie de bază în această clinică”, explică dr. Tudor Mateescu.

În ultimele luni, în cadrul Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara au avut loc mai multe intervenţii efectuate cu ajutorul toracoscopului, dar este pentru prima oară când acest tip de chirurgie s-a folosit împreună cu metoda clasică la realizarea unei lobectomii.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole