Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, a prezentat modul în care s-au creat datoriile de la Colterm
“Înainte de a deveni eu Primar, atât Guvernul -Guvernul ca instituție, în toate formulele sale-, cât și Primăria s-au angajat să subvenționeze gigacaloria. Foarte frumos, numai că subvențiile n-au fost onorate! Într-o atare situație, COLTERM a intrat pe pierderi, cumulând datorii mari și în creștere cu fiecare zi trecută, atât față de stat, cât și față de furnizori. Eu am adus plata subvenției Primăriei la zi, dar Guvernul -Guvernul ca instituție, în toate formulele sale peste timp- nu și-a onorat niciodată aceste restanțe istorice. Doar în 2013, Guvernul Ponta a făcut o compensare importantă a unei cote părți din componenta de datorii istorice reprezentând datorii către stat, în contul unei cote părți echivalente din subvențiile istorice neplătite de Guvern -din nou, de Guvern ca instituție, în toate formulele sale de peste timp-. Partea neachitată din datoriile istorice -deci: cea de care responsabil e Guvernul, Guvernul ca instituție!-, a atras continuu și încă atrage după sine majorări și penalități uriașe, uriașe și în continuă creștere“, dezvăluie Nicolae Robu.
Guvernul trebuie să intervină
“Având în vedere aceste aspecte, în contextul creșterii uriașe a prețului gazului, dincolo de erorile manageriale evidente, crase, ale administrației locale actuale a Timișoarei: amendă 20 milioane euro, necumpărarea nici la ora actuală a certificatelor pe 2020, scumpite deja cu 3 milioane euro, gonirea furnizorilor de cărbune și mizarea doar pe gaz, în condițiile în care gigacaloria pe cărbune era mult mai ieftină decât cea pe gaz, iar acum a devenit incomparabil mai ieftină, este de datoria Guvernului, indiferent de numele Prim-ministrului și de partidul / partidele aflat / aflate la guvernare, să ajute Timișoara, dar în egală măsură Clujul, Oradea, Aradul și toate celelalte 23 de orașe cu termoficare centralizată, detașat de apartenențele politice, pt că altfel, cca un milion de cetățeni -care au avut tot dreptul să voteze așa cum au considerat domniile lor de cuviință- vor avea de suferit amarnic! Amarnic, însemnând -atenție!- dincolo de pragul suportabilității!“, consideră Nicolae Robu.
Mesaj pentru cei care vor să renunțe la sistemul centralizat
“Respectuos, vă spun că și pt mine a fost, la început, tentant să fac așa -sunt o mulțime de avantaje și pt Primărie era maximum de avantajos!-, dar am cerut părerea specialiștilor, care mi-au prezentat studii din care rezultă că în localitățile cu blocuri înalte, a avea centrale în fiecare apartament ar fi o catastrofă ecologică! Noile blocuri se fac cu centrale proprii, ca regulă, dar atașarea de centrale de bloc blocurilor vechi este, în cvasitotalitatea cazurilor, o imposibilitate tehnică.Cunosc foarte bine situația companiilor de termoficare centralizată din țară. Ca Primar al Timișoarei între 2012-2020, mi-a fost cumplit de greu: să fac ca timișorenii să nu rămână nicio zi fără apă caldă și căldură; și n-au rămas! să plătesc facturile la zi -pt gaz, chiar în avans-, pt a nu adăuga noi datorii la cele istorice (istorice însemnând de dinainte de a deveni eu Primar), să achit cote părți mari din datoriile istorice, dar imposibil totul, să investesc sute de milioane în retehnologizare“, completează fostul primar.