Medic: Ultravioletele tip A (UVA) pot provoca îmbătrânirea și apariția ridurilor

Vara, pe lângă starea de bine pe care ne-o oferă  ne aduce și temperaturi ridicate cu soare dogoritor. Astfel este nevoie să apelăm la măsuri de siguranță pentru ca sănătatea noastră să nu aibă de suferit.

Doamna doctor Alina Condor, medic primar în specialitatea dermato-venerologie în cadrul Spitalului Militar Timișoara și doctor în medicină, ne oferă câteva sfaturi utile.

„Hidratarea este foarte importantă. Beți minim 2 litri de apă zilnic. Expunerea la soare se va face cu protecție, chiar dacă este înnorat sau mai ales dacă se merge la plajă. Ultravioletele pot să fie un pericol pentru piele. Ultraviolete de tip B (UVB) sunt răspunzătoare de arsura solară și ating maximul între ora 11-17, perioadă în care este recomandată evitarea expunerii la soare, iar adăpostirea sub umbrelele de plaja este recomandat a fi evitată deoarece razele UV pot trece prin ele.

Ultravioletele tip A (UVA) pot provoca îmbătrânirea cutanată manifestându-se prin riduri adânci la vârsta adultă. Atât UVA cât și UVB pot produce cancere cutanate. Pentru a proteja pielea este indicat a se folosi, cu 30 minute înainte de expunere la soare, cremă cu factor de protecție cât mai mare, SPF minim 30 iar la fiecare doua ore se indică să se reaplice crema protectoare.

Foarte important este de știut ca bebelușii sub 6 luni să nu fie expuși la soare.

Dacă se produce totuși arsura solară, în funcție de gradul acesteia se recomandă antiinflamatoare nesteroidiene, aplicarea de creme emoliente și hidratare permanentă.

Important este și ce haine purtăm atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. O pălărie cu boruri largi care să acopere zona gâtului, urechile, fața și îmbrăcăminte de culoare deschisă din materiale textile naturale.” Spune medicul de la Spitalul Militar.

13 focare active de Covid-19 în Timiș

Direcția de Sănătate Publică Timiș anunță că la aceasta dată, la nivelul județului sunt 13 focare active de Covid-19 și se află în supraveghere epidemiologică. A fost stins unul dintre…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole