Medic de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara: Expunerea la praful saharian este nocivă pentru sănătate

În fiecare an sunt cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenții din Nordul Africii. Nisipul fin, din componenta norului de praf conține magneziu, fier, calciu si granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, spune Ionela Iovan, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

„Concentrația de elemente nocive este foarte mare și poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci și pe cele sănătoase. Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea elibereaza citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. Aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cei cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor. De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficiență respiratorie ușoară. Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare”, spune medicul Ionela Iovan.

De asemenea și în cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lacrimare.

„În zilele în care se anunță prezenta unui nor de praf saharian recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, mai spune Iovan.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole