Manifestări la Timișoara dedicate Zilei Naționale a României – ceremonial militar – spectacol folcloric la Târgul de Crăciun

Ziua Naţională a României va fi marcată, miercuri, la Timişoara, printr-o suită de manifestări care se vor desfăşura pe parcursul întregii zile şi vor debuta în Parcul Central „Anton Scudier” cu un ceremonial militar-religios şi depuneri de coroane.

Membrii Asociaţiei Eugeniu de Savoya (AES) din Timişoara, în uniformele Armatei Române din Primul Război Mondial, le vor aduce un omagiu celor căzuţi la datorie pentru apărarea pământul ţării noastre – soldaţi, ofiţeri, generali, surori de caritate. Trupa AES Timişoara va depune o coroană de flori la mormintele soldaţilor români din Cimitirul Eroilor, căzuţi în prima conflagraţie mondială, vor aprinde candele, iar o trompetă va interpreta „Il Silenzio” („Liniştea”).

„În semn de onor, armele noastre vor avea ţevile îndreptate spre pământ, în timp ce cu tunul vom efectua o salvă pentru toţi eroii români”, a transmis Asociaţia Eugeniu de Savoya din Timişoara.

Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, organizează Festivalul de Artă Românească (1-2 decembrie), care cuprinde două concerte. După ce orchestra de suflători „Vidu Band” va interpreta Imnul de Stat al României, va urma un recital cameral susţinut de elevii liceului, cu creaţii vocal-instrumentale exclusiv româneşti, ale compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Ion Scărlătescu, Vasile Jianu, Marţian Negrea, Tiberiu Brediceanu, Vasile Ijac, Sabin Păuţa. Programul va fi completat cu un moment teatral, dedicat poetului George Coşbuc.

Cel de-al doilea eveniment din cadrul Festivalului este un spectacol de artă românească tradiţională, în cadrul căruia vor cânta elevi ai secţiei de muzică vocal-tradiţională românească, alături de Ansamblul folcloric al claselor de liceu.

„Prin acest festival dorim să marcăm Ziua Naţională a României, prin artă, urmărind creşterea interesului pentru creaţiile artistice româneşti, conştientizarea identităţii naţionale în context european şi aprecierea folclorului autentic în rândul elevilor artişti şi a comunităţii”, a transmis Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara.

Municipalitatea timişoreană revine la tradiţia deschiderii Târgului de Crăciun, în centrul municipiului, de 1 Decembrie, după un an de pauză. Momentul va fi însoţit de un spectacol susţinut de Ansamblul folcloric Timişul, care va evolua alături de ansambluri folclorice din fiecare regiune a ţării.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole