Managerii spitalelor din Timişoara au adresat un apel către E.On să nu lase pacienţii fără căldură

Managerii celor cinci spitale din Timişoara abonate ale Colterm şi care acum sunt afectate de sistarea furnizării încălzirii au formulat marţi un apel către E.On să continue alimentarea cu gaz a unităţilor spitaliceşti din municipiu, pentru a nu lăsa pacienţii în frig.

E.On şi-a arătat disponibilitatea de a le alimenta direct cu gaz, în anumite condiţii, dar primarul Dominic Fritz a spus, în şedinţa de consiliu local, că nu se poate face nimic cu gazul pe care E.On l-ar da spitalelor, întrucât acestea nu au centrale pentru a-l transforma în căldură.

„În atenţia marilor companii producătoare şi furnizoare de gaze din Romania! În numele tuturor pacienţilor internaţi în spitalele din Timişoara vă rugăm să ne sprijiniţi prin identificarea unei soluţii care să asigure furnizarea agentului termic în spitalele din municipiul nostru. În această perioadă de criză sanitară cauzată de pandemia COVID-19, tăierea gazului în Timişoara va conduce la creşterea gradului de dramatism pe care îl înregistrăm deja. Spitalele din Timişoara sunt implicate în lupta cu acest virus nemilos, eforturile noastre în salvarea de vieţi omeneşti fiind supraomeneşti. Vă rugăm pe voi, marii producători şi furnizori de gaz din România, să faceţi şi voi aceleaşi eforturi pentru a contribui la salvarea vieţilor conaţionalilor noştri. Fără o temperatură optimă în saloane, eforturile noastre vor fi în zadar, iar echilibrul precar pe care l-am asigurat prin dedicare şi implicare va fi năruit. Nu suntem în măsură să analizăm cine este vinovat de situaţia Colterm, nu avem căderea şi nici pregătirea să găsim soluţii pentru Colterm, însă vă cerem vouă, mari producători şi furnizori de gaze din România, să manifestaţi responsabilitate socială şi să ne ajutaţi în lupta cu acest virus nemilos. Nu opriţi gazul!”, se arată în apel.

Apelul este semnat de managerii Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, Cristian Oancea, Spitalului Municipal Timişoara, Daniel Maliţa, Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, Ovidiu Adam, şi cel al Institutului de Boli Cardiovasculare, Constantin Luca.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, E.On Energie România propune o soluţie ca spitalele din Timişoara să beneficieze în continuare de căldură şi apă caldă.

În condiţiile în care societatea Colterm Timişoara şi autorităţile locale nu au reuşit să identifice încă soluţii pentru continuarea furnizării de căldură şi apă caldă pentru consumatorii cu care Colterm are contract, una dintre opţiunile viabile este de a se încheia cu fiecare dintre respectivele instituţii contracte de furnizare a gazelor naturale, care să fie livrate prin intermediul reţelei de distribuţie existente, se arată în comunicat.

„Această soluţie poate fi pusă rapid în practică la acele unităţi care deţin centrale termice proprii şi care, astfel, îşi vor putea continua activitatea normal. Ne exprimăm speranţa că împreună putem găsi rapid soluţii având în vedere că încheierea unui nou contract cu Colterm nu este fezabilă. E.On Energie România a luat decizia de a nu mai reînnoi contractul de furnizare a gazelor către societatea de termoficare având în vedere datoriile istorice considerabile şi lipsa oricărei perspective fezabile pentru sezonul rece”, menţionează E.On.

În ultimele luni, furnizarea gazelor naturale către Colterm s-a realizat pe baza unor contracte pe perioade foarte scurte de timp, cu plata în avans, condiţii care nu au fost respectate de cele mai multe ori. Chiar şi aşa, datoriile curente ale Colterm SA au continuat să crească, ajungând la o valoare curentă de peste 12.000.000 de lei, majorând la circa 76.000.000 de lei datoriile totale acumulate în ultimii ani, subliniază E.On.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole