Județul Timiș – la 70 de km de Timișoara, la Jamu Mare, este produs vin bio. Susținem producătorii locali

Uica Laie Banatanu’, adică Nicolae Oprea, fost director al Direcției Agricole Timiș a vizitat recent un loc special: “Plantația  de vie îngrijită și exploatată în sistem BIO la Jamu Mare.

“80 ha de vita de vie nou înființata, in urma cu 10-11 ani, in sistem BIO a prins contur in Jamu Mare! Noii  administratori ai firmei Terra Natura, Pencov Alexandru și Vitto, se străduiesc sa obțină vin BIOLOGIC de cea mai buna calitate și sa mențină crescută cerea consumatorilor! Vinul roșu, rosé, alb, sec sau demisec și dulce biologic aduce beneficii multiple consumatorilor. Este procesat in sistem BIO si TERRA NATURA-este vinul perfect pentru sănătatea și buna voastra dispoziție!“, explică Nicolae Oprea.

Din istoricul local rezultă că prima atestare scrisă a localității Jamu Mare, cum este numită azi, apare în anul 1370, când se numea Soma. Înainte de venirea colonizatorilor din Imperiul Habsburgic, când Jamu Mare a fost denumită Gross-Scham (Gross-Zsam, Nagy-Zsam), existau deja plantații de vie.

Colonizatorii nemți au înființat inițial o nouă localitate, în jurul anului 1786, la 4 km est de actuala așezare, chemată Freudenthal, adică “valea fericirii”.

Pe atunci una din primele activități a fost plantarea viței de vie, pe lângă un pârâu, numit pe vremuri Rudar-Baches, pe 237 de parceluțe.

După aceea s-au mutat în așezarea existentă și în 1856 erau înregistrate 173 de Joch de vie, adică ca. 100 de hectare, iar în 1873 160 de Joch, adică 92 de hectare.

Detalii, în materialul video disponibil aici.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole