Fostul secretar de stat liberal Cătălin Iapă sare la gâtul Guvernului Cîțu: poate da rapid bani Timișoarei, chiar dacă e interimar

Fostul secretar de stat liberal Cătălin Iapă spune că Guvernul poate interveni, iar o hotărâre pentru a aloca bani pentru Timișoara se poate da rapid, până la finalul săptămânii.

“Guvernul poate da rapid bani Timișoarei pentru deblocarea situației grave cu căldura de la COLTERM, chiar dacă e interimar. Anul trecut am făcut asta tot într-un Guvern interimar. La final de 2020, când am ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei și i-am ținut locul domnului ministru Ion Ștefan, m-am ocupat și am alocat fonduri, prin Hotărâre de Guvern inițiată de noi, către orașele care au avut nevoie pentru încălzire. Atunci s-au alocat 9 milioane de lei și către Timișoara, pe lângă alte 11 orașe. Guvernul are mecanisme de a aloca fonduri, chiar dacă e interimar. Exact aceeași situație a fost când s-a emis Hotărârea de Guvern 1098/2020, ca semnatari ai HG-ului suntem: domnul prim-ministru interimar Nicolae Ciucă, eu, ca secretar de stat în locul domnului ministru și domnul ministru al finanțelor Florin Cîțu. Hotărârea e atașată ca poză la această postare, dar se poate consulta și aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/235418. O hotărâre similară am propus și am semnat și în cazul a 9 alte orașe. Hotărârea de Guvern 1040/2020. Se poate consulta aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/234216“, susține Cătălin Iapă.

Hotărârea de Guvern se poate da rapid, până la finalul săptămânii.

Asta cu două condiții, spune Cătălin Iapă.

1. “Primăria Timișoara să ceară oficial ajutorul Guvernului, exact așa cum a cerut și anul trecut pentru emiterea HG 1098/2020 prin intermediul Prefecturii

2. La nivel politic, să se discute cu domnul prim-ministru, cu domnul ministru al dezvoltării și cu domnul ministru al finanțelor (singurii miniștri de care ține această problemă) pentru a seta ca prioritară această solicitare în interiorul celor 2 ministere, având în vedere gravitatea situației.

Dacă cele două condiții se îndeplinesc, se pot aloca rapid bani Timișoarei și situația, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, poate reveni la normalitate. Având în vedere că anul trecut am inițiat și propus în Guvern cele două hotărâri și știu toate procedurile de îndeplinit, în detaliu, în cazul în care e nevoie de expertiza mea în legătură cu acest subiect sunt dispus să ajut Primăria Timișoara sau Prefectura Timiș cu demersurile necesare. De asemenea, zilele acestea sunt la București, iar dacă e nevoie de ajutorul meu sunt la dispoziția oricui mi-l solicită pe acest subiect, sunt la fel de deschis să ajut ca și anul trecut, când ajutorul s-a și concretizat pentru Primăria Timișoara, prin primirea a 9 milioane de lei, și asta tot într-un context politic defavorabil, în care la guvernare a fost un guvern PNL, iar primarul de la partidul din opoziție, USR. Primarul Fritz și-a demonstrat incapacitatea de a exercita funcția prea mare pe care o ocupă prin ținerea în frig a jumătate de oraș, dar și a spitalelor, școlilor și altor instituții publice, dar acum trebuie găsite soluții rapide pentru a se da drumul căldurii și apei calde, primarul Fritz și USR vor răspunde pentru ce au făcut orașului“, a completat Cătălin Iapă.

.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole