Fostul minister al Educației, Daniel Funeriu: Singura soluție legată de scandalurile de plagiat este să verifice toate tezele din 1990 încoace

Fostul minister al Educației, Daniel Funeriu, spune că singura soluție pentru o corectă rezolvare a interminabilelor scandaluri de plagiat este ca toate universitățile să verifice toate tezele din 1990 încoace.

Intervenția vine după ce ministrul Educției Sorin Cîmpeanu și ministerul Internelor, Lucian Bode, refuză să-şi publice tezele de doctorat.

“Am solicitat această verificare ad integrum (primul punct al decalogului universităților) din aprilie 2018. Cele care nu o fac, sau cele care se dovedește că nu au făcut-o corect, trebuie aspru sancționate prin tăierea finanțării. Legea 1/2011 în variantă originară oferă toate instrumentele pentru asta. Azi ministrul a vorbit (încă incomplet) despre ea”, spune Daniel Funeriu.

Universitățile să își piardă finanțarea

“De aceea, într-un text vitriolant (”Universități, vă acuz!”, vezi comentarii) din aprilie 2018, spuneam că unica soluție la problema plagiatelor este ca universitățile însele să execute un control al tuturor tezelor de după 1990, prioritar al tezelor demnitarilor, iar în cazul în care nu își fac treaba rapid și corect să li se taie finanțarea. Continui să cred aceasta este soluția și nu înțeleg de ce „guvernul meu” nu a fost somat să o facă! Abia azi ministrul educației a anunțat, pe scurt, o asfel de inițiativă, supralicitând la tardiva cerință prezidențială. Având în vedere parcursul politic sinuos al actualului ministru, precum și ordonanța semnată de el (dar niciodată aplicată, nici chiar de el) la insistențele lui Ponta în 2014, care permitea renunțarea la titlul de doctor, „lumea” se îndoiește de faptul că un om „din sistem”, care a mai fost și șeful Cartelului Național al Rectorilor (care s-a mai primenit între timp, fiind pe cale să devină ”Consiliul Național al Rectorilor”) va torpila sistemul însuși, a mai precizat Fostul minister al Educației”, Daniel Funeriu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole