Fostul cinematograf Arta – din cartierul Iosefin – și grădina de vară a acestuia vor fi reabilitate

Fostul cinematograf Arta, din Iosefin, precum și grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

Decizia a fost luată în Consiliul Local.

Teatrul Maghiar urmărește să transforme cinematograful într-un spațiu cultural, să-l integreze în ecosistemul de cultură al orașului și să ofere spectacole pentru toți timișorenii.

Clădirea de pe strada Văcărescu a aparţinut industriaşului Lajos Weisz. Iar după moartea lui, văduva acestuia, Ana Weisz, s-a ocupat activ de reabilitarea clădirii.  Cinematograful Arta a purtat până în anul 1948 numele de „Regal”. A continuat să funcționeze și după 1990 sub formă de club: Meteor, Maximus şi Bing, iar apoi a fost abandonat şi lăsat să se degradeze. Fostul cinematograf Arta este în paragină de ani întregi, fapt pentru care primele intervenții vor trebui făcute la consolidarea clădirii. Teatrul Maghiar urmărește și reabilitarea, refuncționalizarea, supraetajarea și extinderea sălii de cinematograf propriu-zise, plus amenajarea spațiului exterior (parcare, grădină de vară cu ecran de proiecție și scenă mobilă, circulații pietonale, zone verzi), printr-un proiect de investiții“, a declarat primarul Dominic Fritz.

În vara acestui an, Teatrul German a primit de asemenea un spațiu pe strada Cuvin în administrare.

Primăria are în curs de reabilitare, la stadiu de execuție sau deja finalizate, 5 centre culturale, respectiv: Cinema Timiș, Cinema Studio, Cinema Dacia și Centrul Cultural Kuncz.

Cinema Victoria este deschis cetățenilor.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole