Dominic Fritz: facem primul adăpost al orașului pentru câinii fără stăpân pe un teren din Freidorf – suntem la faza de aprobare a Planului Urbanistic Zonal – eu l-am adoptat pe Tomte

Primăria Municipiului Timișoara a elaborat proiectul de hotărâre pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Funcțiuni mixte – Instituții și servicii, adăpost animale fără stăpân”. Documentul va intra în etapa de transparență decizională, după care va fi supus aprobării Consiliului Local.

Adăpostul urmează să fie amenajat în zona Freidorf, pe o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați. Terenul este proprietatea Municipiului Timișoara – domeniu privat și se află în apropierea pistei de biciclete Timișoara – Serbia.

Pentru prima dată Timișoara va avea un adăpost public pentru câinii adunați de pe stradă și nu vom mai fi nevoiți să concesionăm acest serviciu unei firme private. Pe termen mediu și lung aceasta este singura soluție de a îmbunătăți modul în care câinii fără stăpân sunt îngrijiți. Rezolvarea reală însă stă în adoptarea acestor câini al căror loc nu este nici pe stradă și nici în adăpost”, a spus primarul Dominic Fritz.

Adăpostul va avea o capacitate maximă de până la 600 de câini. Aici, câinii fără stăpân vor avea parte de îngrijire adecvată, tratament medical cu echipamente moderne și condiții civilizate de găzduire, până la adopție.

Proiectul prevede amplasarea unei zone reglementate de dotări și servicii pentru funcționarea unui adăpost destinat animalelor fără stăpân. Funcțiunile necesare adăpostului includ: spații pentru cabinete și tratamente medicale veterinare, hrănirea și îngrijirea animalelor, săli de operație și tratament, spații de carantină, bucătărie, depozitare alimente, grupuri sanitare, vestiare, morgă și incinerator. De asemenea, vor fi amenajate căi de acces auto și pietonale precum și parcări. Pe minim 20% din din totalul suprafeței, vor fi amenajate spații verzi.

Cu toate acestea, soluțiile pentru diminuarea fenomenului de abandon și reducerea numărului de animale fără stăpân de pe străzi depind în mare măsură și de noi toți. Cea mai eficientă metodă rămâne sterilizarea și, de aceea, Primăria Municipiului Timișoara derulează o campanie gratuită de sterilizare a câinilor, de care pot beneficia proprietarii cu venituri reduse. Vă puteți înscrie în campanie prin e-mail la adresa alexandra.pintea@primariatm.ro sau la numărul de telefon dedicat – 0745232005.

De asemenea, încurajăm adopția animalelor fără stăpân, dar și asumarea responsabilității pentru animalele deținute.

Anul trecut. Primăria Municipiului Timișoara a achitat aproape 2 milioane de lei pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Au fost ridicați de pe domeniul public al Municipiului Timișoara peste 300 de câini, iar numărul total al câinilor fără stăpân pentru care municipalitatea plătește servicii de întreținere trece de 500. Acești câini nu au ajuns întâmplător pe stradă, au fost abandonați, s-au înmulțit necontrolat sau nu au fost supravegheați corespunzător. Niciun câine ridicat de pe raza municipiului nu a fost eutanasiat, iar 130 de căței din adăpost au fost adoptați.

După aprobarea prin hotărârea consiliului local a documentației PUZ si RLU aferent, aceasta va fi transmisă către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în vederea actualizării din oficiu a destinaţiei imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Planul Urbanistic Zonal va avea valabilitate de 3 ani, perioadă în care pot fi demarate investiţiile prevăzute în documentaţie.

Graficul de lucrări în Timișoara

Potrivit primăriei Timișoara se lucrează în următoarea perioadă pe străzile: C. Brediceanu, Theodor Aman, Mihai Eminescu, Sepia, C. D. Loga, Câmpului, Canal Bega cal. Moșniței, Albăstrelelor , Clăbucet, pța. Romanilor….

Recomandările noastre

Cele mai citite articole