Dominic Fritz: Europa ne dă bani ca să putem investi în Timișoara – e un record pentru fonduri europene

Lucrările de reabilitare a Bulevardului Cetății și a Căii Stan Vidrighin din Timișoara vor fi realizate cu ajutorul fondurilor europene.

Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, și Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara, au semnat contractele de finanțare pentru cele două proiecte care vor fi implementate prin Prioritatea 7 a PR Vest, „Regiune cu mobilitate sustenabilă”.

155 de milioane de lei, adică 31 de milioane de euro am atras din fonduri europene săptămâna acesta, să putem plăti pentru lucrările de pe Stan Vidrighin și pe Cetății. Adică luăm bani europeni ca să reînnoim liniile de tramvai ca să fam trotuare și piste de biciclete și să avem un sistem de transport mai bun în Timișoara. Am plătit foarte mult din această sumă deja din bugetul local și acum am recuperat din fonduri europene. Asta înseamnă că putem să reinvestim aceste zeci de milioane în alte proiecte ca să îmbunătățim calitatea vieții. E un record pentru fonduri europene și vă mulțumesc pentru susținere“, a spus Dominic Fritz într-un video de pe șantierul de pe Stan Vidrighin.

Astfel, proiectul „Reabilitare linii de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 4, Bulevardul Cetății” are o valoare totală de peste 110 milioane de lei, dintre care aproape 77 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile. La finalul proiectului, atât linia de tramvai, cât și trama stradală vor fi reabilitate pe o lungime de 3,5 kilometri; va fi amenajat un traseu de piste de biciclete de o parte și alta a Bulevardului Cetății, pe o lungime de 2,88 km; și se va crea un culoar pietonal prin modernizarea trotuarelor pe o lungime de 3,67 km. De asemenea, vor fi amenajate spațiile verzi pe o lungime de 1,88 km, iar iluminatul public va fi amenajat pe o lungime de aproape 3,4 km.

Conform contractului, proiectul va fi finalizat până în 30 iunie, anul viitor.

Celălalt proiect pentru care a fost semnat contractul de finanțare astăzi, „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 2, Calea Stan Vidrighin”, are o valoare totală de 101 milioane de lei, dintre care 77,8 milioane sunt fonduri nerambursabile. Aici, va fi refăcută și modernizată linia de tramvai, pe o lungime de 3,6 km. Pe toată lungimea traseului va fi reabilitat sistemul rutier existent, dar și trotuarele de pe ambele părți ale căii; și va fi amenajată o pistă de biciclete de aproape 3,4 kilometri.

Conform contractului de finanțare, data estimată de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2024.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole