Dominic Fritz: 2.000 de somații au fost trimise proprietarilor de clădiri degradate

Aproape 2.000 de somaţii au fost trimise de primărie proprietarilor de clădiri degradate

Primăria Municipiului Timişoara a emis somaţii pentru proprietarii a 1.835 de clădiri degradate, actele fiind expediate cu confirmare de primire, iar pentru situaţia în care proprietarii nu au confirmat primirea prin poştă a somaţiei, se va proceda la remiterea prin semnătură sau afişarea la domiciliu a documentului.

Ulterior, proprietarilor le revine obligaţia de a notifica autorităţile cu privire la măsurile întreprinse până la data de 15 noiembrie a anului curent.

Recent, Consiliul Local Timişoara a aprobat ajustări ale procedurii cadru privind majorarea impozitului pentru clădiri neîngrijite/degradate din intravilanul municipiului. Una dintre modificări prevede noul termen limită de expediere a somaţiilor ca fiind data de 31 iulie a anului în curs, către proprietarii clădirilor neîngrijite şi aflate în diferite stadii de degradare, identificate şi evaluate conform setului de criterii prevăzute în procedură.

„Este o măsură necesară mai ales în cazul clădirilor de patrimoniu foarte degradate care riscă să dispară din cauza lipsei măsurilor de reabilitare. Noi am făcut şi un inventar la nivelul zonei centrale – situl Cetate şi ansamblul urban Corso – unde avem 193 imobile, dintre care 73 sunt în bună stare sau reabilitate, alte 15 clădiri au autorizaţie de construire şi termen de execuţie în curs. 62 dintre clădiri sunt într-o stare proastă şi necesită rapid intervenţii. Mai ales pentru zona istorică, taxăm lipsa de acţiune, dar venim şi cu un instrument de sprijin financiar pentru cei care se pun de acord pentru reabilitarea clădirii istorice în care locuiesc,” a declarat, luni, primarul Dominic Fritz.

Toţi proprietarii care primesc somaţiile au termen până în data de 15 noiembrie 2022 să înceapă efectuarea lucrărilor de întreţinere, îngrijire sau remediere necesare. În caz contrar, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, impozitul aferent clădirii neîngrijite este majorat la nivelul cotei de majorare care a fost stabilită prin hotărârea Consiliului Local Timişoara.

De la începutul anului, consilierii Biroului Reabilitare Clădiri Istorice şi Monumente din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara au avut 78 de întâlniri de consultanţă pentru cei interesaţi de programul de sprijin financiar sau pe diverse teme legate de reabilitarea clădirilor istorice.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole