Creșele din Timișoara trec de la primărie în subordinarea Ministerului Educației. Dominic Fritz: directorii rămân fără contracte de muncă

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că a luat decizia de a transfera creșele din orașul către Ministerul Educației.

Edilul a precizat că hotărârea finală va fi luată de Consiliul Local și are la bază haosul creat în sistem.

“Primăria Timișoara are Serviciul de Creșe care administrează șase creșe care funcționează în 12 locuri. Anul trecut Guvernul a hotărât ca serviciul să funcționeze ori în cadrul administrațiilor locale, ori să fie predat către Inspectoratul Școlar, sub Ministerul Educației. Noi ca și alte municipii am luat decizia să rămână la noi, dar ne-am dat seama de la momentul respectiv că procesul este unul haotic, în care multe decizii și proceduri se fac pe genunchi și avem mari semne de întrebare dacă poate funcționa așa cum prevede legea, adică să fie în subordinea primăriei și în același timp să funcționeze după politica de personal, înscrierile și regulamentele inspectoratului școlar. Această structură pare să fie o nouă struțo-cămilă care nu are cum să funcționeze, nu în modul în care Ministerul Educației a abordat această reformă a creșelor și de aceea m-am hotărât și am discutat și cu Inspectoratul Școlar Județean să propun Consiliului Local să trecem Creșele Timișoara la Ministerul Educației și la Inspectoratul Școlar Județean. Nu este o decizie pe care am luat-o ușor, pentru că noi credem că relația pe care am creat-o cu părinții, că noua modalitate de înscriere, foarte transparentă, pe criterii clare pe care am dezvoltat-o anul trecut și care a avut un succes, că aceste lucruri aduc calitate creșelor din Timișoara, dar în același timp trebuie să iau la cunoștință haosul din această tranziție. Doar în 28 aprilie a apărut metodologia de organizare și funcționare a creșelor, doar săptămâna trecută a venit o circulară de la minister, care a schimbat metodologia de înscriere, exact în ziua în care au început preînscrierile și noi nu vrem și nu putem să contribuim la acest haos. De aceea vom face această predare, cu care cred că și Consiliul Local va fi de acord, și atunci Ministerul Educației și la Inspectoratul Școlar Județean să-și asume toate aceste lucruri. Acesta înseamnă că și trebuie să desființăm oficial Serviciul Creșe care funcționează momentan, mare majoritate a personalului va putea fi preluat de IȘJ, dar de exemplu directorii de creșe care sunt acum nu se mai încadrează în noul cadru legal și din păcate va trebui să încetăm contractele de muncă cu ei în urma aceste desființări“, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Dominic Fritz a mai precizat că își dorea să ducă mai departe Serviciul de creșe pentru a îmbunătății calitatea educației preșcolare, însă și-a exprimat speranța ca pentru binele copiilor lucrurile să funcționeze așa cum își dorește Ministerul Educației.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole