Biblioteca Judeţeană Timiş – Festivalul Internaţional de Literatură LitVest – lectura pătrunde în cluburi, pieţe publice şi şcoli

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură LitVest, organizat de Biblioteca Judeţeană Timiş (BJT) „Sorin Titel”, aduce laolaltă, la Timişoara, în perioada 21-24 septembrie, literatura şi muzica, dar şi nume sonore de scriitori de pe continentul european şi cel sud-american.

În acest an, scriitorii invitaţi sunt Juan Arabia (Argentina), Ida Borjel (Suedia), Chris McCabe (Marea Britanie), Erkut Tokman (Turcia), iar din România vor participa Irina-Roxana Georgescu, Ştefan Manasia, Alina Purcaru, Olga Ştefan, Gelu Vlaşin.

„În această ediţie a LitVest, punem accentul pe concerte, ca modalitate de a promova literatura; este un concept pe care noi îl promovăm de la prima ediţie şi încercăm să punem literatura şi muzica într-un dialog inedit, într-un mod complementar. Pe de altă parte, sunt scriitori de vârf din mai multe generaţii care participă în fiecare an la LitVest, festivalul fiind unul dintre cele mai cunoscute din România. An de an, invitaţii pe care îi abordăm ştiu despre LitVest şi, bazându-ne pe creativitate, am reuşit, ca valoare de brand, să impunem un festival la nivel internaţional. La selecţie, avem un calcul şi o anumită reprezentativitate cu adevărat internaţională, care depăşeşte spaţiul european, avem invitaţi de pe mai multe continente, din Africa, America de Nord, America de Sud, Asia. Sigur, cei mai mulţi invitaţi sunt din Europa. LitVest a fost din ediţia sa din 2017, poate primul festival literar din Timişoara, care a avut invitaţi de pe mai multe continente. Toţi cei pe care i-am chemat sunt dintre figurile pregnante, literar vorbind, ale ţărilor lor, ale unor spaţii lingvistice mari, imense, cum ar fi spaţiul hispanic, care înseamnă Spania, America de Sud, comunităţile vorbitoare de limba spaniolă din America de Nord, Centrală”, a detaliat, miercuri, directorul Bibliotecii Judeţene Timiş, Tudor Creţu, iniţiatorul festivalului.

Dialogul constant cu nume de vârf din mai toate toposurile culturale face ca din această toamnă LitVest să se extindă, devenind un festival permanent, prin organizarea unor sesiuni lunare de mai scurtă durată, în care să vină invitaţi de marcă din lume şi din ţară, a adăugat Tudor Creţu.

„La aceste sesiuni vom încerca să abordăm formate noi, va fi oarecum aceeaşi abordare de până acum, care îmbină spectaculosul şi documentarul, în care creând ipostaze spectaculoase, creează implicit şi documente cu atât mia importante, care consemnează aceste ipostaze”, a explicat directorul BJT.

Prin Festivalul LitVest, Timişoara îşi reconfirmă statutul de „Capitală a lecturilor publice” şi de potenţial „Oraş al Literaturii”, titlu acordat de UNESCO. Desfăşurat sub genericul Text-Concerte, LitVest 2022 propune întâlniri cu nume de vârf ale literaturii şi muzicii, de la Horea Crişovan, la Iris şi AnonimTM. Concertele, (re)mixurile vor fi contrapunctate de intervenţii literare neconvenţionale, iar Literatura contemporană pătrunde altfel în cluburi, pieţe publice, şcoli.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole