Aerul din Timișoara e de la Coco Chanel. Datele oficiale arată că timișorenii trag în piept tot mai puțin praf

La Prefectura Timiș a avut loc ședința Grupului Județean privind coordonarea aplicării planurilor de menținere a calității aerului și a planurilor de calitate a aerului, întocmite pentru mai multe unități administrativ-teritoriale învecinate.

În cadrul întâlnirii reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș a prezentat situația monitorizării calităţii aerului în județul Timiș pe 10 luni ale anului 2021 la cele 7 stații automate din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), transmite Prefectura Timiș.

“În perioada de referință în județul Timiș nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor limită anuale, la dioxidul de sulf SO2, particulele în suspensie PM2,5, monoxid de carbon CO, benzen, metale grele și PM10. Au fost înregistrate depășiri la ozon la stația TM 2 CD Loga  2 depășiri, TM 3 CARANI -1 depășire a  valorii țintă de 120 μg/m3 ( media pe 8 h). În Municipiul Timișoara la stația stația TM 5 Calea Aradului la indicatorul NO2 ( dioxid de azot) în anul 2020 s-au înregistrat 24 depășiri  ale valorii limită orare de 200 µg/m3  iar la stația TM -6 Moravița 2 depășiri. A fost depășită valoarea limită anuală de 40μg/m3 doar la stația TM 5 Calea Aradului (43.38 μg/m3 ).  În anul 2021 depășiri înregistrate TM-5 – 1 depășire, TM 6- 2 depășiri. Conform Legii 104/2011 max 18 depășiri/an. Surse acestor depășiri pot fi: traficului rutier, activităţile industriale, etc. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane“, se arată într-un comunicat de presă.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole