Timișoara: a fost lansată cartea de povești bilingvă – “Bicicleta zburătoare și alte povestiri“ în română și maghiară – este ilustrată de o elevă de 13 ani de la Liceul Bartok Bela

La Timișoara a apărut o carte de povești bilingvă, în română și maghiară, în regim de „self publishing”.

Ideea a apărut în 2023: în timp ce făcea ordine în casă, Timea Laslavic și-a descoperit caietele de compunere din școala generală, scrise în perioada 1991-1992. Recitindu-le, i-a venit ideea că ar putea să le transforme într-o carte de povești. Le-a arătat mai multor persoane, printre care și poetei Ildikó Nagyálmos și regizoarei de teatru de păpuși Éva Lábadi, iar în urma încurajărilor primite a rezultat această carte. Textele au fost scrise inițial în limba maghiară, însă întrucât Timea este traducătoare, poveștile au fost traduse și în limba română, iar cartea este o ediție bilingvă, pentru ca mai mulți copii să se poată bucura de ea”, se arată într-un comunicat de presă.

Timea Laslavic este traducătoare și jurnalistă. S-a născut în 1983, la Timișoara, a studiat în limba maghiară la Școala Generală Nr. 1 și la Liceul Teoretic „Bartók Béla”, iar mai apoi și-a făcut studiile de licență și masterat în limba română, la Universitatea de Vest.

A lucrat la cotidianul în limbă maghiară „Nyugati Jelen”, a realizat emisiunea în limba maghiară a TVR Timișoara și a fost corespondent al televiziunii publice maghiare. În prezent este traducător autorizat de limba maghiară și lucrează ca freelancer. În timpul liber scrie pe blogul său, intitulat Desculță prin Timișoara.

Aproape fiecare dintre noi poate zbura oricând și oriunde doar închizând ochii. E un lucru verificat de mii și mii de ani, cine nu crede, trebuie să încerce. Cartea Timeei îi poate face pe cei care deja zboară să deschidă ochii și să citească opt „indicații” despre cum pot ajunge, aproape imediat, la Pădurea Verde, pe acoperișul Gării de Nord, în piețele Mehala și Badea Cârțan, deasupra Canalului Bega, în Ciarda Roșie, pe planeta cactușilor, pe fundul unui lac, la curtea Regelui Zăpezii și a Reginei Zăpezii, în Lumea Basmelor, ba chiar în Calea Șagului! Cartea prietenei noastre, scrisă la vârsta de opt-nouă ani, are nu numai puterea de a ne transporta rapid și oriunde, ci și de a ne împrieteni cu fel de fel de ființe și obiecte: vulpi, creioane colorate, păpuși, bile roz, pești, îngeri, vrăjitori, poțiuni magice, cărți.” – Robert Șerban, scriitor, jurnalist.

Cartea este ilustrată de Petra Szűcs, o elevă de 13 ani, din Timișoara. Petra s-a născut în 2011, la Timișoara și este elevă a Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara. Desenează de când avea doi ani. De-a lungul anilor, s-a dezvoltat fantastic și numeroase lucrări i-au fost premiate în cadrul unor concursuri naționale și internaționale. A avut mai multe expoziții personale în Timișoara și la Szeged.

Petra are un talent excepțional. S-a făcut remarcată încă de la începutul anilor de școală, nu numai prin abilitățile sale de desen, ci și prin creativitatea și imaginația sa debordantă. Pentru ea, creația nu este doar o modalitate de auto-exprimare, ci este o parte integrantă a vieții sale. Creațiile ei evocă anii copilăriei și vorbesc despre universul minunat al sufletului copiilor.” – Erzsébet Nüszl, profesoară de desen.

În viitorul apropiat, cartea va fi disponibilă și fizic în diverse locații din Timișoara.

Deocamdată poate fi comandată online, la adresa https://timealaslavic.ro/carte/

Recomandările noastre

Cele mai citite articole