Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: se lucrează la reluarea serviciilor interne în instituțiile subordonate Primăriei Timișoara după atacul hackerilor care au folosit un software malițios de tip ransomware

Măsurile de restabilire a serviciilor interne în instituţiile subordonate Primăriei Timişoara sunt în derulare, după un atac al hackerilor, produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, aceştia folosind un software maliţios de tip ransomware, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Potrivit unui comunicat al DNSC, remis luni, la ora actuală, pentru reluarea serviciilor interne ale acestor instituţii, măsurile sunt încă în derulare, în colaborare cu specialiştii în securitate cibernetică.

În cadrul atacului a fost folosit un software maliţios de tip ransomware, iar incidentul s-a produs în data de 24 august 2024. Atacatorii au avut ca principal obiectiv criptarea datelor mai multor servere şi staţii de lucru şi blocarea serviciilor esenţiale din cadrul instituţiilor menţionate. În general, scopul actorilor cibernetici care derulează atacuri de tip ransomware este în primul rând obţinerea de beneficii financiare rapide, pentru decriptarea (deblocarea) datelor fiind solicitată plata unei răscumpărări, de obicei în criptomonedă. Directoratul recomandă cu fermitate refuzul plăţii oricărei sume de răscumpărare în astfel de cazuri! În prezent, specialişti ai DNSC se află în contact cu echipele de IT ale instituţiilor afectate, atât online, cât şi la faţa locului, pentru a oferi suport în mitigarea şi investigarea incidentului, precum şi restaurarea cât mai rapidă a serviciilor afectate de atac. Vom reveni cu detalii pe măsură ce obţinem mai multe informaţii referitor la acest incident. Recomandăm ca echipele IT ale instituţiilor afectate să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor. Aceasta este prioritatea la acest moment„, precizează sursa citată.

Conform informaţiilor publicate recent pe site-ul Primăriei Timişoara, în prezent, toate serviciile online ale instituţiei funcţionează normal – de la Portalul Unic, la certificatele de urbanism, programările online la Evidenţa Populaţiei, sesizări şi bugetare participativă.

Pentru reluarea serviciilor interne, măsurile sunt încă în derulare în colaborare cu DNSC. Pentru Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara este temporar suspendată încasarea taxelor şi impozitelor locale online sau cu cardul la ghişeu. Plata se va putea face în numerar, la ghişeele DFMT şi la camera 12 a Primăriei, începând cu orele prânzului. La Poliţia Locală, sesizările online sunt suspendate temporar, fiind preluate în continuare telefonic, la dispecerat„, atenţionează DNSC.

Primăria Municipiului Timişoara a oprit un atac cibernetic masiv asupra serverelor sale şi ale unor instituţii subordonate, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, mai multe servicii online fiind suspendate.

Incidentul a fost detectat de sistemul digital de securitate şi raportat imediat autorităţilor.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole