Turismul ar putea deveni materie predată în școlile din Timiș

Turismul ar putea deveni materie predată în școlile din Timiș.

În oraşele judeţului Timiş ar putea fi înfiinţate clase cu profil turistic, în contextul în care industria ospitalităţii din judeţ şi regiune acuză o perpetuă lipsă a forţei de muncă şi a personalului specializat, luând în calcul şi relansarea proiectului Timişoara 2023, dar şi efectele pandemiei de asupra acestei industrii.

Este o primă etapă de discuţii, fără a se preciza o dată la care astfel de clase vor apărea.

În acest sens, Consiliul Judeţean (CJ) şi-a propus coagularea eforturilor actorilor principali din domeniul turismului şi învăţământul preuniversitar şi universitar timişean, în vederea implementării de soluţii în comun.

Vineri, a fost semnată o declaraţie comună ce prevede, printre altele, susţinerea organizării unei campanii pentru evidenţierea avantajelor învăţământului dual, organizarea unor cursuri sau şcoli de vară pentru elevi, cu participare unor specialişti din domeniu, sprijinirea înfiinţării de clase cu profil turistic / HoReCa inclusiv în oraşele Făget, Sânnicolaul Mare, Recaş, Buziaş, dar şi în alte localităţi, arată un comunicat al CJ Timiş.

„Cu toţii (participanţii, n.r.) am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acţionăm şi să implementăm, în special ţinând cont de programul Capitală Europeană a Culturii şi de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa. Ne dorim să conturăm echipe de lucru care să genereze acţiuni imediate şi care să producă rezultate până în 2023”, a declarat vicepreşedintele CJ Timiş, Alexandru Proteasa.

Vor fi lansate şi competiţii adresate şcolilor sau elevilor de la licee de profil cu teme specifice domeniului turistic, cu scopul de a stimula competitivitatea şi dorinţa de implicare a viitorilor lucrători în domeniul turistic. În plus, va fi realizată o aplicaţie, o bază de date cu cei interesaţi, implicaţi activ în domeniul HoReCa, respectiv elevi practicanţi, absolvenţi, agenţi economici, tutori de practică.

Semnatarii declaraţiei îşi propun totodată să lucreze împreună pentru sprijinirea înfiinţării unei şcoli sau campus pentru educaţie duală.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole