Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a declarat într-un interviu pentru Banatul Azi că Primăria Timișoara a fost sechestrată în ultimii ani de interlopii din partidele politice.
“Primăria Timișoara nu mai poate să se lase sechestrată, șantajată de o structură a unei societăți din subordine. Care nu mai știm de fapt cui răspunde și pentru cine lucrează. De-a lungul ultimilor ani Primăria Timișoara a fost practic șantajată sau ținută în geam ca să-i încaseze pensia interlopii din politică! Dovada existenței acestor grupuri este doar o privire în trecut. Timișoara este un oraș care se află într-o situație unică în țară. Un oraș care a pierdut mii de case de patrimoniu în buricul târgului, prin tot felul de afaceri dubioase făcute de niște clanuri de romi. Afaceri pentru care e destul de clar că a fost o sincronizare de funcționari publici, politicieni, notari, avocați, procurori, oameni din sfera justiției. Aceste rețele care au facilitat acest jaf istoric al patrimoniului Timișoarei, pe de o parte, au facilitat și alte scurgeri de patrimoniu industrial, fabrici și uzine în tot felul de alte zone, nu au dispărut. Am văzut în Timișoara, în ultimii 10 ani, o anchetă care să scoată la iveală o astfel de structură? Care să destructureze o astfel de rețea? Credem că oamenii aceștia, care au făcut lucrurile astea de-a lungul timpului în istoria locală au dispărut? Că s-au retras la pensie și au plecat undeva, într-o țară exotică? Nu! Ei sunt aici și au afaceri în continuare(…)“, a declarat Ruben Lațcău.
Viceprimarul a mai spus că orașul a avut și încă mai are câteva tumori sau cangrene pe care le-a cărat după el ani și ani.
“Legat de restructurare. Aici, într-adevăr, este un subiect mult mai complex. Primăria Timișoara, de fapt orașul ăsta, a avut și încă mai are câteva tumori sau cangrene pe care le-a cărat după el ani și ani și care i-au secătuit energia la modul cel mai practic. Că vorbim de Colterm, că vorbim de unele angajări care s-au făcut cum s-au făcut aici, în primărie. Că vorbim de transportul public sau de alte societăți, care au fost într-o zonă destul de bizară. Am reușit în anumite situații să schimbăm directori. Că vorbim de directori, care erau în funcție din 1988 (ca domnul Drăgilă, la Horticultura) sau consilii de administrație, sau că vorbim de interlopii pe care administrația liberală i-a pus la piețe sau de alte societăți de genul ăsta, nu peste tot un astfel de proces de reformă este ușor(…). Să luăm un exemplu foarte simplu. La Patrimoniu. De ce a separat Patrimoniul în două direcții total fără nicio noimă. Fără niciun fundament juridic. Iar la una din direcții a fost instalat un domn director care acum este anchetat pentru luare de mită. A și plecat din primărie. Și el era membru PNL. Și e clar că, în momentul în care vii și începi să scoți astfel de oameni, care de 20 de ani sau de 30 de ani, practic, și-au luat pe persoană fizică bucăți din instituție, te vei lovi de o rezistență sistemică. Pentru că acești oameni, care sunt de 20–30 de ani în astfel de poziții, și-au creat rețele de sprijin. Rețele obscure sau rețele la limita sau chiar dincolo de ce permite legea. Și de aici este senzația aceasta: „de ce nu se fac lucrurile mai repede?”, de stagnare“, a mai precizat viceprimarul USR al Timișoarei.
Interviu complet poate fi citit AICI.