Viceprimarul liberal al municipiului Timişoara, Cosmin Tabără, a declarat, că aleşii locali ai PNL vor prezenta primăriei şi municipalităţii câteva soluţii pentru sistemul centralizat de încălzire al oraşului, astfel încât în următorul sezon rece să nu mai rămână în frig abonaţii persoane fizice şi nici şcoli şi spitale, aşa cum a fost în iarna 2021 – 2022.
Cosmin Tabără a mai subliniat că alocarea banilor de la Guvern pentru Colterm este doar o soluţie de moment, nu o rezolvare a problemei pe termen lung, ci doar „o aruncare a banilor într-un sac fără fund”.
„Dacă nu venim serios, încă de acum, cu un argument şi cu o modalitate pentru rezolvarea căldurii la iarnă, vom ajunge la toamnă exact în aceeaşi situaţie din iarna trecută. Pentru că şi în primăvara trecută am atras atenţia că trebuie cumpărat cărbune, că trebuie făcute restructurări şi un plan de reorganizare, înainte de insolvenţă. Acum lucrurile sunt mai dificile, dar primăria şi administratorul judiciar şi cu toţi consilierii locali să ne ceară aportul (liberalilor, n.r.) pentru rezolvarea problemei. Pentru că alocarea banilor de va Guvern este doar o soluţie de moment, nu una pe termen lung. Este doar aruncarea banilor într-un sac fără fund şi o rezolvare de moment a problemei. Acolo trebuie un plan clar despre ce vom face în viitor, fie că vom folosi apă geotermală, energie solară, cărbune sau gaz”, a afirmat Cosmin Tabără, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că abonaţii Colterm trebuie să ştie ce au de făcut peste vară, începând cu 1 mai, dacă rămân racordaţi la Colterm sau nu.
„Noi vom prezenta mai multe soluţii, în curând, dar aşteptăm şi de la ceilalţi colegi ai noştri din Consiliul Local o soluţie concretă. Noi PNL analizăm soluţii pentru a veni cu o variantă de lucru, pentru a nu ne mai regăsi în situaţia din iarnă. Să nu ne mai aflăm în situaţia că nu avem căldură, că se închid şcolile din Timişoara”, a explicat Tabără.
În acelaşi sens, fostul viceprimar liberal al Timişoarei, Dan Diaconu, actul consilier local, a atras atenţia că sistemul centralizat de încălzire aparţine primăriei, care are obligaţia de a trasa un obiectiv pentru acesta. El a subliniat lipsa de direcţie a viitorului companiei Colterm, iar în condiţiile în care va urma o debranşare majoră a abonaţilor de la Colterm, este pus în pericol chiar proiectul de Retehnologizare a Colterm, cu banilor europeni, demarat în urmă cu mai mulţi ani.
„Sunt bani europeni prevăzuţi pentru acest proiect care, în cazul scăderii drastice a numărului de abonaţi, poate duce la returnarea sumelor. (…). Noi azi nu ştim spre ce e îndreptăm şi singura şansă care a permis ca în continuare căldura să fie furnizată în caloriferele oamenilor, a şcolilor şi a spitalelor a fost ajutorul guvernamental, care din punctul meu de vedere a fost unul mai mare decât tot ceea ce s-a primit ca ajutor financiar pe parcursul întregii existenţe a sistemului de încălzire din Timişoara”, a detaliat Diaconu.
Potrivit fostului viceprimar, certificatele de mediu pentru Colterm par să nu mai fie treaba nimănui şi, deşi 30 aprilie este termenul limită pentru cumpărarea lor, nu se întrevede nicio intenţie a administraţiei Fritz de a le cumpăra.
„Probabil că ne vom trezi cu o nouă amendă. Apoi, de la 1 mai, abonaţii Colterm vor avea posibilitatea de a se debranşa legal sau ilegal. De azi ar trebui să se depună pe PNRR proiect pentru cogenerarea de căldură al CET-urilor, pe care primăria trebuie să-l facă, dar nu există nici măcar alocarea financiară pentru a scoate la licitaţie un studiu de fezabilitate”, a comentat Diaconu.