VEST: 14 zimbri din Germania şi Suedia au fost relocați în Munţii Ţarcu – se vor alătura populaţiei existente de zimbri liberi din zonă

Un număr de 14 zimbri au fost aduşi din Germania şi Suedia în Munţii Ţarcu, în cadrul programului „LIFE with Bison”, derulat de organizaţia Rewilding România în parteneriat cu WWF-România (Fondul pentru Natură), marcând astfel împlinirea a 10 ani de la debutul acţiunii de repopulare a zonei cu aceste animale sălbatice.

Cei 14 zimbri au fost translocaţi în România prin două transporturi (unul din Germania, cu 10 zimbri venind de la centrele Kiel, Sababurg, Wielburg şi Donaumoos, şi unul din Suedia, cu 4 zimbri de la centrul Avesta). Cele două operaţiuni au fost asigurate de Hunland, companie specializată în transport de animale, şi au inclus opriri regulate pentru a asigura bunăstarea animalelor„, se arată într-un comunicat al Rewilding România.

Zimbrii nou translocaţi se află în prezent într-o zonă special amenajată, unde urmează să fie monitorizaţi de către rangeri şi medicul veterinar, pentru a li se asigura o tranziţie lină la noul mediu. După 21 de zile, animalele se vor alătura populaţiei existente de zimbri liberi din Munţii Ţarcu şi vor contribui la sporirea diversităţii genetice de acolo.

Reintroducând specii cheie, precum zimbrii, permitem naturii să-şi urmeze cursul. Zimbrii sunt esenţiali nu doar pentru ecosistem, ci şi pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii. Rewilding România îşi propune să restaureze procesele naturale, dar şi să crească potenţialul de turism şi să îmbunătăţească nivelul de trai al comunităţilor locale. Ne bucurăm să fi parcurs deja o treime din călătoria noastră de 5 ani în acest program„, a declarat Marina Drugă, Team Leader Rewilding Romania şi manager tehnic al proiectului „LIFE with Bison”.

Lansat la sfârşitul lunii martie, proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană şi îşi propune să crească populaţia de zimbri din Munţii Ţarcu la peste 250 de exemplare, în următorii cinci ani.

În acest proiect sunt implicate Rewilding România, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), Rewilding Europe, WeWilder, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane şi primăriile comunelor Armeniş, Teregova şi Cornereva din Caraş-Severin.

„LIFE with Bison” face parte dintr-o iniţiativă mai amplă de a asigura diversitatea genetică şi sustenabilitatea populaţiei de zimbri din România. Programul îşi propune să implementeze noi măsuri de coexistenţă şi să dezvolte un Plan Naţional de Acţiune pentru conservarea zimbrilor, se arată în comunicat.

România are, în prezent, aproximativ 300 de zimbri aflaţi în libertate, dispersaţi în Munţii Ţarcu, Parcul Vânători-Neamţ şi Munţii Făgăraş.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole