Un centru medical care va cuprinde un Centru de Mari Arşi, o Unitate de Primiri Urgenţe şi Terapie Intensivă, toate interconectate prin pasarele, va fi construit la Spitalul Judeţean Timişoara, în urma unei investiţii de 66 de milioane de euro, bani de la Banca Mondială.
Proiectul a fost lansat de fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, care în 10 iulie 2020 scria următoarele pe pagina sa de Facebook.
“Spitalul ridicat de CJ Timiș, Ministerul Sănătății și Banca Mondială, tot mai aproape de REALITATE Proiectul tehnico-economic necesar pentru schimbarea radicală a Spitalului Județean din Timișoara a fost aprobat! Următorul pas e licitația pentru execuția lucrărilor, iar dacă nu apar piedici, șantierul începe anul viitor! Este un proiect extrem de important, realizat de CJ Timiș și Ministerul Sănătății, ce beneficiază de o finanțare de 50 de milioane de euro, bani de la Banca Mondială. Noua construcție, interconectată cu cea veche, va fi acel „altceva” pe care îl așteaptă atât medicii, cât și pacienții și va eficientiza considerabil serviciile medicale. Vor fi reorganizate total circuitele pentru UPU, Chirurgie, ATI și va fi creat un nou Centru de Mari Arși. În acest proiect, Consiliul Județean Timiș, pe lângă terenul pe care l-a pus la dispozitie, susține financiar și anumite costuri necesare realizării documentației. La final, noua construcție va fi transferată în proprietatea județului“, menționa Călin Dobra.
De la acel moment a fost nevoie de aproape trei ani pentru a putea începe lucrările, așa cum a anunțat astăzi, 22 martie 2022, actualul șef al PSD Timiș, Alfred Simonis, lider al deputaților social-democrați.
”Primul centru de arşi gravi se construieşte la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara. Încă 66 milioane de euro pentru sănătatea timişorenilor! Echipa Ministerului Sănătăţii, condusă de ministrul Rafila, a deblocat proiectele pentru construirea centrelor destinate pacienţilor cu arsuri grave. Proiectul de la Timişoara a fost iniţiat de prof. univ. dr. Dorel Săndesc, Managerul Spitalului Judeţean de Timişoara, încă din anul 2015. La începutul anului 2022, proiectele aveau un risc de neîndeplinire ridicat. Lucrările de construcţie vor începe la începutul lunii iunie. Investiţia de la Timişoara presupune construirea unei clădiri noi în care vor funcţiona 58 de paturi pentru UPU-SMURD, 6 saloane pentru mari arşi, 6 rezerve pentru arşi intermediari şi post-critici şi 5 paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, secţie ATI cu 27 paturi, bloc operator cu 25 de săli de operaţie şi heliport”, a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, Alfred Simonis.
Pe lângă noua maternitate, aflată în construcţie, va fi ridicată o nouă clădire în apropierea Spitalului Judeţean.
Practic, în cadrul Spitalului Judeţean, între clădirile existente, pe locul fostului heliport, între Ortopedie şi Casa Austria, urmează să fie ridicată noua unitate, prevazută cu parter, 5 etaje şi heliport, care va avea o Unitate de Primiri Urgenţe, o secţie ATI şi un nou Centru pentru Mari Arşi.
Încă din august 2020 a fost emisă autorizaţia de construcţie către Consiliul Judeţean Timiş, beneficiarul final al investiţiei.
Banca Mondială asigură fondurile pentru întregul proiect, inclusiv realizarea proiectului tehnic, execuţia şi asigurarea utilităţilor.