Un număr de 120 de copii din Parohia Dacia – Cetate Timişoara, care provin din familii nevoiaşe, au intrat în vacanţa mare cu tricouri noi, dăruite de parohul bisericii, protopopul Zaharia Pereş, urmând să le fie împărţite şi cărţi pentru lectura de vară.
„M-am gândit să nu-i lăsăm pe copii să plece în vacanţa de vară fără un dar de la biserică. De data aceasta, le-am dăruit de hramul bisericii (Pogorârea Sfântului Duh – n.r.) câte un tricou şi, de câte ori îl vor îmbrăca, îşi vor aminti că l-au primit de la biserica în care întotdeauna vor găsi un sprijin şi o bucurie pentru vacanţa de vară. În această vară, ei vor primi şi câte o carte pentru lectura de vacanţă, iar când va începe şcoala, în ‘biserica copiilor’ de la demisol, la cateheza din liturghie, care este adaptată vârstei lor, îi vom pune să povestească ce au citit. Prin tot ceea ce facem acum am vrut să le pun în minte şi în suflet ideea că Dumnezeu este cel mai bun prieten al lor şi oriunde vor merge le va fi alături şi nu-i va părăsi niciodată„, spune protopopul Zaharia Pereş.
Dacă în iarnă părintele le-a cântat celor mici colinde, de această dată le-a povestit, cu mult haz, câteva amintiri din copilăria sa.
Copiii, indiferent dacă au fost premiaţi la şcoală sau nu, ştiu că părintele Zaharia le aduce bucuria în suflete de câte ori are prilejul. El le dăruieşte ghiozdane complet echipate cu rechizite la începutul fiecărui an şcolar, ghete pentru iarnă de Sfântul Nicolae, treninguri de Paşti sau tricouri şi pantaloni de vară pentru vacanţa mare, însoţite de fiecare dată de multe dulciuri.
„Am simţit deschiderea copiilor faţă de noi, preoţii de aici, cu mult mai multă largheţe şi bucurie. Când ne văd, ne îmbrăţişează, ceea ce este un semn de preţuire, de bucurie şi de respect faţă de noi. În ultimele săptămâni, de exemplu, le-am sugerat două cărţi pentru vârsta lor – ‘Cavalerul de duminică’ de Olga de Pitray (o carte despre curaj şi demnitate, în care eroul pasionat de pictură, rămas orfan de tată, va merge înainte, acceptând toate provocările ca venite din mâna Domnului) şi ‘Îngerul din mahala’ de Grace Livingston Hill (care vorbeşte despre micuţul Mikky, un copil al nimănui, care trăieşte într-un cartier al săracilor din New York. Într-o zi, Mikky îşi riscă viaţa pentru a o salva pe cea a unei fetiţe din lumea bună. Tatăl micuţei, un bancher foarte cunoscut, dar fără empatie faţă de gloata săracilor, îi va fi recunoscător băiatului pe care îl va trimite la studii. Ajuns prin muncă în lumea bună, el nu va uita de unde a plecat şi îi va mângâia pe cei năpăstuiţi, urmând îndemnul Lui Iisus: ‘Du-te şi fă şi tu asemenea!’)”, a arătat preotul.
Dacă vor citi aceste două cărţi, vor avea ceva de învăţat, consideră protopopul Pereş.
”Subiect de lectură le oferim şi părinţilor, ‘Cum îţi sunt gândurile, aşa îţi este şi viaţa’ a stareţului Tadei de la Mănăstirea Vitovniţa (Serbia), o carte care cuprinde interviuri, convorbiri şi sfaturi ale unuia dintre cei mai de seamă părinţi duhovniceşti ai secolului XX. Aceste acţiuni de binefacere pe care le creionăm în parohia noastră se circumscriu şi actului pilduitor al mitropolitului Ioan al Banatului, care este întotdeauna prezent acolo unde este nevoie de un ajutor pentru cei aflaţi în nevoi„, subliniază părintele Zaharia Pereş.
Mesajul acestei acţiuni este că împletind credinţa cu faptele bune, cu gesturile de binefacere copiii şi părinţii lor vor înţelege că cine este prieten cu Dumnezeu este un om fericit.