Timișoara: o fotografie a Lunii din 1882 poate fi admirată la Muzeul Naţional al Banatului – J. Kossak un pionier al fotografiei bănățene şi maestru al tehnicii stereo a pozat luna în creștere

Muzeul Naţional al Banatului (MNB) a lansat, vineri, rubrica „Din albumul timpului”, o incursiune săptămânală în trecutul fascinant, surprins în imagini, care odinioară spuneau poveești fără să aibă nevoie de niciun hashtag, iar prima oprire este „Luna în creştere”, realizată în 1882.

MNB propune şi o provocare publicului: dacă în 1882 luna în creştere arăta aşa cum ne-o prezintă fotograful vremii, J. Kossak, cum arată astăzi evoluția fazelor lunii imortalizate cu telefonul mobil de astăzi?

În anul 1882, J. Kossak, un pionier al fotografiei bănăţene şi maestru al tehnicii stereo, a pozat luna în creştere.

Este Luna, acea eternă sursă de insomnii, poezie şi chiar neînţelegeri meteorologice. Această fotografie stereo ne invită să reflectăm la felul în care, acum mai bine de un secol, fazele lunii fascinau şi dădeau peste cap somnul oamenilor, fie că era vorba despre nopţi nedormite, previziuni astrologice sau simple reverii sub cerul înstelat. Pe atunci, oamenii priveau luna cu aceeaşi curiozitate cu care o privim şi noi azi, dar fără aplicaţii pe telefon care să le spună când intră exact luna în scădere sau când e cel mai bun moment să-şi ajusteze planurile„, arată, vineri, site-ul MNB.

Toţi cei care sunt îndrăgostiţi de astrul nopţii şi l-au surprins în diferite ipostaze sunt aşteptaţi să trimită la MNB acele fotografii.

Te invităm să ne arăţi ultima fotografie pe care ai făcut-o cu luna şi să împărtăşeşti cu noi acel moment de contemplare nocturnă. Poate nu vei egala rafinamentul tehnicii stereo, dar cine ştie, poate chiar Kossak ar fi zâmbit văzând cum ne raportăm noi, modernii, la acest fascinant glob nocturn„, arată MNB.

J. Kossak, născut în primăvara anului 1855 la Bocşa, a început modest, ucenic în atelierul unchiului său la Lugoj. Dar, cum Banatul se dovedea prea mic pentru un spirit dornic de explorare, el a ajuns la Viena, unde şi-a perfecţionat arta. Şi astfel, din modestul atelier din Lugoj, Kossak s-a transformat într-un veritabil cronicar vizual al Banatului, un om care ştia să prindă lumina în felul său propriu, dar care nu ezita să-i ofere lunii un loc central în repertoriul său fotografic.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole