Timișoara: fostul cinematograf din zona Freidorf intră în reabilitare și va fi transformat într-un centru cultural și educațional

Clădirea în care a funcționat cinematograful din Freidorf intră în reabilitare și va fi transformată într-un centru cultural și educațional. Proiectul, accesat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială, prin ADR Vest, prevede atât reabilitarea clădirii cu două nivele, cât și schimbarea destinației acesteia din cinematograf în centru cultural. Clădirea va fi dotată cu facilități moderne, mobilier și echipamente care să facă posibilă activitatea unui centru social, cultural și educațional.

„Pornim munca la un nou centru cultural de cartier, după cele din Elisabetin, Dacia și Kuncz. Renovăm vechiul cinematograf din Freidorf și îl transformăm într-un loc care să ofere oportunități la educație și sprijin social, precum și acces la cultură. Toate aceste investiții pe care le facem inclusiv în acest an, în care deținem titlul de Capitală Europeană a Culturii, fac parte dintr-o strategie mai largă, prin care dorim să creștem calitatea vieții în acele cartiere ale Timișoarei care păreau că au fost uitate de administrația locală. Aducem nu numai cultura mai aproape de timișoreni, ci și serviciile pe care noi le putem oferi timișorenilor”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Centrul va deservi în special persoanele cu risc de sărăcie și excluziune socială, cu accent pe combaterea adicțiilor (droguri, alcool, alte substanțe) și pentru a promova participarea activă a comunității la viața culturală și socială, prin o mulțime de activități recreative și educative.

Imobilul de pe Strada Nicolae Andreescu, nr. 97, aflat în raza Grupului Local de Acțiune Freidorf are o suprafață construită de 285 mp și o suprafață construită desfășurată de 395 mp. După reabilitare, clădirea cu două nivele va fi complet echipată și dotată cu tot ce este necesar pentru a susține diverse activități, proiecte educaționale și servicii sociale.

Centrul care va funcționa aici își propune să reducă numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială în Grupul Local de Acțiune Freidorf. Oamenilor le vor fi oferit aici sprijinul și resursele de care au nevoie pentru a depăși provocările vieții.

Potrivit proiectului, în cadrul centrului vor avea loc “activităţi de recreere şi relaxare într-un mediu sigur pentru creşterea gradului de participare activă la viaţa publică prin activităţi culturale, activităţi cu scopul deprinderii de competenţe pentru participarea activă la viaţa comunităţii, precum şi participarea la cursurile pentru dobândirea unor competenţe cultural-artistice.”

Valoarea totală a acestui proiect se ridică la 2.318.260,05 lei, din care 2.270.032,85 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Primăria Municipiului Timișoara, în calitate de beneficiar, contribuie cu o cofinanțare eligibilă de 46.327,20 lei, iar 69.490,80 lei reprezintă valoare eligibilă nerambursabilă de la bugetul național. De asemenea, există și o valoare neeligibilă de 1.900 lei, sumă care va fi suportată tot de către Primăria Municipiului Timișoara.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole