Timișoara: fondatorul formației rock Cargo, Adi Bărar, are statuie în Parcul Alpinet – îl reprezintă pe artist cu chitara în mână, într-o poartă, care semnifică trecerea spre eternitate. Dominic Fritz: a fost cu adevărat un model

O statuie din bronz dedicată fondatorului formaţiei timişorene rock Cargo, Adi Bărar, a fost dezvelită, marţi, în Parcul Alpinet din apropierea catedralei Mitropolitane din municipiul Timişoara.

Statuia din bronz intitulată „Adi Bărar – Marea Trecere” a fost realizată de artista Lidia Saskia Menczel.

Statuia îl reprezintă pe cântăreţ cu chitara în mână, stând într-o poartă, care semnifică trecerea din viaţă spre eternitate.

Lucrarea îl reprezintă pe muzician cu instrumentul sau, îmbrăcât în ţinută de concert (cu ochelarii, vestă şi eşarfă caracteristică), detaliu dorit de către comanditarii lucrării, familia, prietenii şi membrii trupei Cargo. Adrian Barar este înfăţişat trecând printr-o poartă, un simbol metaforic al trecerii între lumi”, se precizează în documentaţia Primăriei Timişoara de atribuire a monumentului.

Iniţiativa realizării monumentului dedicat lui Adi Bărar i-a aparţinut revoluţionarului timişorean Corneliu Vaida, iubitor al muzicii trupelor Phoenix şi Cargo, care a început în acest sens demersurile pe lângă municipalitate, după moartea artistului în anul 2021.

Adi a fost o inspiraţie pentru noi. După ce a plecat, a fost mai mult şi asta m-a determinat să scriu câteva versuri în memoria lui, iar Horia Crişovan a scris muzica în 30 de minute, la chitară (…) Eu am petrecut cu Adi multe zile şi nopţi la concerte, acasă. Unul dintre ofurile lui era acela că artiştii rock nu sunt preţuiţi la justa lor valoare. El nu se gândea atunci la momentul în care nu va mai fi, dar, în glumă, mi-a zis ‘Mi-ar plăcea ca să-mi facă o statuie cineva când nu voi mai fi!’, iar eu am ţinut minte lucrul acesta. La câteva săptămâni după ce el a devenit nemuritor, am început demersurile (…) Sunt impresionat de această operă de artă, iar simbolistica ei este mult peste aşteptărilor mele. Povestiţi tuturor că de acum în Timişoara există o statuie a lui Adi Bărar pe care o pot vedea. Timişoara a fost şi este Alfa şi Omega în rockul din România„, a afirmat Corneliu Vaida.

Tatăl meu a fost un timișorean adevărat, născut, crescut aici, care a ținut steagul sus pe tot parcursul vieții. Chiar dacă a avut numeroase șanse să se mute la București, a preferat totuși să rămână aici și să pună umărul la creșterea Timișoarei atât din punct de vedere cultural și, de ce nu, și economic. Proiectul său de suflet, Cargo, este o formație timișoreană care a ajuns sus pe culmile rock-ului românesc și a pus, practic, Timișoara pe hartă ca un punct cultural important”, a declarat Adriana Delia Bărar, fiica lui Adi Bărar.

Adi Bărar a fost cu adevărat un model pentru mai multe generații de români, nu doar de timișoreni. Cred că faptul că suntem aici, în acest loc, are cumva un simbolism dublu. Pe de o parte, suntem în apropierea restaurantului Flora, iar aici în zonă, în anii 60, 70, 80 s-au adunat toți cei cu un spirit mai deschis. S-a cântat, s-a ascultat muzică rock. Aici a fost cumva ieslea muzicii rock din România. Și la fel mă gândesc că suntem la câțiva zeci de metri de Piața Maria, unde a pornit Revoluția. Eu sunt ferm convins că spiritul revoluționar pe care l-am văzut în Timișoara în 1989 n-ar fi fost posibil fără mișcarea rock din Timișoara, n-ar fi fost posibilă fără oameni ca Adi Bărar. De aceea cred că faptul că suntem noi astăzi aici, în libertate, datorăm inclusiv unor oameni curajoși și creativi și cu spirit liber, ca Adi Bărar”, a afirmat primarul Dominic Fritz, prezent la ceremonia de dezvelire a statuii.

Trupa Cargo a fost fondată în anul 1985 şi a devenit repede un simbol al muzicii timişorene şi al scenei rock din România.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole