Consiliul Local Timișoara a aprobat un nou regulament privind terasele.
“ Orarul de funcționare duce la cele mai aprinse dezbateri. Pentru zonele istorice, malul Begăi, Complexul Studențesc propunerea este să fie orarul până la ora 01:00, cu respectarea legii zgomotului, iar pentru celelalte zone orarul s fie până la ora 23:00“ , a spus în cadrul dezbaterilor primarul Dominic Fritz.
Consiliul Local a mai aprobat și un amendament prin care orarul de funcționare al teraselor până la ora 1.00 a fost extins și pentru zona stadion și a Mall-urilor, în weekend și până la ora 24:00, în rest.
În ceea ce privește aspectul principalele modificări vizează amplasarea teraselor direct pe trotuar, eliminarea oricărei delimitări fizice a terasei de domeniul public, dar și extinderea zonelor cu reglementări specifice.
În zona istorică vor fi reguli clare, în funcție de stradă.
Pe strada Alba Iulia, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maximum 3 metri de clădire, în așa fel încât să existe 2 metri liberi pentru mașini de intervenție.
Pe strada Florimund Mercy, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maximum 2 metri de clădire, în așa fel încât să existe 2 metri liberi pentru mașini de intervenție. Pe ambele străzi va fi interzisă amplasarea umbrelelor.
În Piața Libertății, terasele pot fi amplasate de-a lungul fațadelor, la maximum 10 metri de clădire, cu spațiu de acces pentru pietoni, între terasă și clădire, de 3 metri. Nu vor fi permise pe zona marcată a fostelor băi turcești.
Pe malurile Canalului Bega, terasele pot fi amplasate doar în proximitatea punctului de lucru, fără să afecteze culoarul pietonal sau velo. Va fi permis mobilier stil „beer garden”.
În Piața Unirii, Piața Victoriei și Piața Traian sunt stabilite amplasamente clare pentru terase. Va apărea, de asemenea, și o terasă în Piața Sfântul Gheorghe, în fața hotelului recent deschis în zonă. Reglementările generale de amplasare rămân aceleași din vechiul regulament.
Terasele pot fi acoperite cu umbrele sau copertine
În zona istorică, acestea vor putea fi doar bej sau crem și nu vor putea avea inscripții. „Mobilierul va fi doar din metal sau lemn, va fi în concordanță cu arhitectura frontului stradal și nu vor fi permise culorile stridente sau combinații de culori contrastante (alb-negru). Doar pe scaune și pe mese vor putea fi puse inscripții cu numele comerciantului. Singurele tipuri de mobilier permise vor fi scaune, mese, încălzitoare și pupitre de prezentare a meniurilor.
În afara zonei istorice, umbrelele și copertinele vor putea avea reclame pe părțile laterale, de mărimi mici și în culori monocromatice. Umbrelele și copertinele vor putea fi doar în nonculori (negru, alb sau nuanțe de gri). Mobilierul urban va putea fi realizat doar din lemn, ratan, metal sau propilenă, nefiind permise alte tipuri de plastic”, spune hotărârea de consiliu local. Terasele lipite de fațada clădirii, care se extind maximum 1 metru și includ doar mese și scaune, nu vor avea nevoie de un plan de amenajare al terasei. Pentru ele va fi necesar doar un plan de situație și forma mobilierului. Nu va fi permisă autorizarea teraselor lângă clădiri istorice degradate într-o asemenea măsură încât ar putea pune în pericol integritatea fizică a oamenilor prin căderea tencuielii
Contravențiile pentru nerespectarea regulamentului vor crește la 1.000 – 2.500 de lei și vor putea fi constatate de Poliția Locală și de persoanele împuternicite de primar din cadrul aparatului tehnic al primăriei. Ca sancțiune suplimentară, este propusă suspendarea activității după trei abateri pentru 30 de zile, iar la încă trei abateri acordul de funcționare va fi retras definitiv. După mai mult de o oră și jumătate de discuții, consilierii au aprobat noul regulament cu 19 voturi pentru.
Terasele care au autorizații în vigoare până la data de 30 iunie vor putea până pe 15 septembrie să seautorizeze conform noului regulament.