Spitalul Victor Babeş din Timişoara va realiza gratuit mamografii în mediul rural pentru femeile cu vârsta între 50 şi 69 de ani

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara se alătură campaniei de realizare gratuită a mamografiilor, dedicată femeilor din mediul rural, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani, şi se realizează în mai multe centre.

Mamografia este investigaţia imagistică ce permite depistarea cancerului de sân cu aproape doi ani înainte ca acesta să poată fi palpat. De altfel, este singura metodă pentru vizualizarea microcalcificărilor.

Directorul medical a Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, specialist în imagistică, Diana Manolescu, a declarat, miercuri, că încă de anul trecut, în Centrul de Imagistică al unităţii funcţionează un mamograf digital 3D cu tomosinteză.

„Sensibilitatea investigaţiei făcute cu acest aparat, care durează câteva minute, este de aproape 80%. Mamograful permite scanarea cu mare acurateţe, obţinându-se imagini cu o rezoluţie foarte ridicată. Analiza imagistică presupune radiografia în două planuri a sânului, cu doze reduse de raze X. În cadrul acestui proiect, ne dorim să efectuăm câteva mii de mamografii pacientelor incluse în program, din grupa de vârstă 50-69 de ani”, spune dr. Diana Manolescu.

În România, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate anual cu această maladie. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supravieţuire de peste 95%.

Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân – etapă II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest” este coordonat, din partea Spitalului Municipal Timişoara, de dr. Olimpia Oprea.

Pentru a putea fi incluse în acest program, pacientele trebuie să locuiască în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin sau Hunedoara.

În Centrul de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara se pot face atât investigaţii mamografice, cât şi ecografii şi RMN de sân.

Din proiect mai fac parte Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi Spitalul Municipal Timişoara.

21 de focare active de Covid-19 în Timiș

Direcția de Sănătate Publică Timiș a anunțat că la aceasta dată, la nivelul județului sunt 21 focare active și se află în supraveghere epidemiologică. A fost declarat închis focarul din…

1 focar de Covid-19 activ în Timișoara

Direcția de Sănătate Publică Timiș anunță că la aceasta dată, la nivelul județului, mai este 1 focar de Covid-19 activ și se află în supraveghere epidemiologică. A fost închis focarul…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole