Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, s-a aflat în conflict de interese administrativ după ce a luat un împrumut în campania electorală de la o persoană fizică, adică de la consilierul local USR, Răzvan Negrișanu, iar ulterior a întocmit un act administrativ în folosul societăţii reprezentată de acea persoană, anunţă miercuri Agenţia Naţională de Integritate (ANI), așa cum puteți citi AICI.
Primarul Timișoarei spune că dosarul este ca un banc de la Radio Erevan: “nu am participat, nu a fost beneficiar și nu mi-a împrumutat mie bani“, așa cum puteți citi AICI pe larg prima reacție a lui Dominic Fritz.
La rândul său, consilierul local USR, Răzvan Negrișanu, spune că acuzaţiile sunt absurde şi fără fundament şi că el a întocmit documentaţia pentru un PUZ, însă aceasta era deja semnată de fostul primar, Nicolae Robu, așa cum puteți citi AICI.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a susținut miercuri și o conferință de presă în care a făcut noi precizări privind declararea sa în conflict de interese.
“Agenția Națională de Integritate a emis un raport abuziv cusut cu ață albă, în care încearcă să prezinte o situație unui conflict de interese administrativ care nu este acoperit de fapte. E un pic ca la radio Erevan. Ei spun că… Am elaborat un act administrativ pentru un beneficiar unei persoane care mi-a împrumutat bani, doar că nu am elaborat acest act, nu a fost beneficiarul și nici măcar nu mi-a împrumutat bani. Pe scurt, ce s-a întâmplat? S-a elaborat un PUZ în Primăria Timișoara înainte să ajung primar. Acest PUZ a fost elaborat de un arhitect care nu este beneficiarul PUZ-ului. Asta este informația cea mai importantă, asta se vede și în HCL. Beneficiarul acestui PUZ, adică cel care construiește în urma acestui PUZ, nu este arhitectul despre care este vorba, ci acest arhitect elaborează documentații pentru PUZ-uri. Acest PUZ a fost elaborat și avizat în Primăria Timișoara înainte să ajung primar. În 15 octombrie 2020, primarul de atunci, Nicolae Robu, a semnat referatul de înaintare spre Consiliul Local acest PUZ și pentru că nu a mai intrat într-o ședință de Consiliul Local până atunci, și a intrat în 2 noiembrie, adică două-trei zile după ce am ajuns primar, m-au rugat să resemnez acest referat de aprobare de înaintare pe care îl semnase deja Nicolae Robu. Eu bineînțeles că l-am semnat fără să mai schimb niciun fel de virgulă. Iar vedeți de fapt în documentația PUZ-ului, în HCL-ul votat, chiar este conținută această greșeală și se face referire la referatul semnat de primar în 15 octombrie, când nici măcar nu eram primar. Faptul că împrumutul de campanie de 25.000 lei nu era pentru mine, ci pentru campania de primărie, faptul că acești bani au fost restituiți din partea bugetului de stați de către AEP și nu a curs niciun fel de bani prin buzunarele mele, acest fapt este doar în paranteză“, a declarat Dominic Fritz.
Primarul Timișoarei susține că Agenția Națională de Integritate cunoaște toate aceste aspecte prezentate acum public și va ataca în instanță raportul ANI.
“Avocatul care mă reprezintă este profesorul Ovidiu Podaru de la Universitatea din Cluj, cel mai important expert în dreptul administrativ. Avocatul meu a făcut un punct de vedere pentru ANI și tocmai pentru că faptele sunt atât de clare, așteptarea ar fi fost ca ANI să nu ajungă la acest raport. Văd că totuși l-au făcut și asta pentru mine e clar un semn de rea-credință. Încă o dată, pentru că nu există această faptă invocată, eu în orice moment am acționat corect și fără niciun fel de conflict de interese. Bineînțeles că voi ataca acest raport în instanță. Ca fapt divers, raportul încă nu a ajuns la mine. Eu doar din presă și din comunicatul de presă ANI am aflat de acest raport, dar bineînțeles că îl vom ataca în instanță și cu argumentele și faptele și adevărul de partea noastră, eu nu am niciun dubiu. Știu că a existat o sesizare, dar nu țin acum aminte din partea cui a venit. Eu nu pot decât să văd că există o pervertire acestor legi de incompatibilitate și de integritate, pentru că spețele mari de corupție evidentă rămân în văzut tuturor neurmărite, iar energia administrativă acestor agenții se focusează pe niște cazuri în care este evident pentru toată lumea că sunt trase de păr și, bineînțeles, că dacă urmărim cum funcționează structura, numirea șefilor în aceste agenții de stat, gândul că aceste dosare au și scopuri politice nu este de bani. Eu doar mă mir, tocmai pentru că faptele sunt așa de clare. Dar e normal că acest proces va dura 3 ani,4 ani, în acești 4 ani titlurile de presă vor putea fi Fritz declarat în conflict de interese de ANI și indiferent care va fi rezultatul procesului, normal că va rămâne o pată pe imaginea mea publică. Și asta este, cred că, destul de evident că există un interes. Eu doar mi-amintesc ce mi-a spus domnul cu care mi-am certat înainte de alegeri, când am eliberat strada Cezar. Mi-a spus că sunt unii mai mari ca mine la București și o să văd eu ce o să pățesc. Într-o dată, eu presupun că cei care au emis acest raport știu că nu are cum să stea în picioare în instanță. Dar, încă o dată, se pare că pentru unii ajunge eticheta care poate fi lipită“, a mai precizat Dominic Fritz.
Primarul Timișoarei a mai spus că nu i s-a părut nimic suspect la data la care a semnat referatul, însă atunci încă nu era ales niciun viceprimar spre care să delege semnătura.
“Acolo la beneficiar scrie o altă firmă. Cred că undeva în referat apare și numele arhitectului care a elaborat, dar tocmai că la beneficiar și acolo m-am uitat. Deci eu atunci când am semnat cu siguranță, dacă aș fi știut toate dedesubturile acestui PUZ, poate aș fi așteptat, m-aș fi consultat. Un detaliu interesant este că atunci nici nu aveam viceprimar la care aș fi putut să deleg semnătura. Dacă aș fi știut toate aceste dedesubturi, probabil aș fi așteptat să am un viceprimar, chiar dacă astea întârzii PUZ-ul. Să semneze atunci referatul încă o dată, deși, dar acum mai intru deja în detalii, avocatul îmi spune că oricum referatul semnat de mine nu are nici o manuală juridică, că de fapt primul referat semnat de domnul Robu deja putea să intre în Consiliul Local“, a mai menționat primarul Timișoarei.
Dominic Fritz a evitat să spună dacă funcționarii din primărie i-a întins o capcană la vremea respectivă.
“Nu vreau să ajung în această zonă. Eu un pic recunosc că zâmbesc pentru că mi-au spus unii, domn primar, fiți atent că ce semnați în primele 100 de zile, acolo trebuie să fiți foarte atent și iată că cred că în a doua sau în a treia zi am semnat un act unde acum cineva încearcă să îmi întindă o capcană. Dar încă o dată, faptele sunt atât de clare. Cred că e evident pentru toată lumea și va fi evident și pentru instanță. Eu cred că marile cazuri de integritate și de probleme reale de integritate sunt în continuare ignorate în România. Și Agenția Națională de Integritate se focusează pe niște spețe extrem de mici, care apar mai mult niște capcane administrative, cu niște consecințe extraordinar de grave, pentru că, într-adevăr, ANI cere să mi se înceteze mandatul de primar. Deci, dacă aș fi fost funcționar public…ar fi cerut ca o lună de zile să am 5% reducere din salar. La primar e asta, aici nu e doar vina ANI, dar cu atât mai mult ANI are o responsabilitate să folosească această lege, care are limitările lui cu o mare, mare responsabilitate față de cetățeni. Tocmai cetățenii Timișoarei m-au votat cu o majoritate clară și nu cred că există undeva un birocrat care acum, pe baza unor interpretări răutăcioase ale unor hârtii, poate să iau decizie împotriva votului timișorenilor. Semnez în continuare ca primarul, că asta este responsabilitatea mea. Eu nu pot să refuz să emit…acte administrative. Știu că este o responsabilitate foarte mare, pe care o iau foarte mult în serios, de aceea mă vedeți de obicei ultimul ieșind din această clădire în fiecare zi. Dar, încă o dată, atunci când instituțiile statului interpretează corect și cu bună credință legile în vigoare, atunci n-ar trebui să-mi fie teamă să semnez acte în această primărie“, a conchis Dominic Fritz.