Primarul Timișoarei a discutat astăzi cu omologul său din Cernăuți, oraș cu care municipiul de pe Bega este înfrățit.
“Timișoara pentru Ucraina“, inițiativa municipalității de ajutorare a refugiaților, dar și a celor rămași în țara vecină, pusă în practică de Fundația Comunitară, a trimis până acum mai multe transporturi umanitare în Ucraina.
“Ce să-i spui unui om care trebuie să țină un oraș în picioare în vremea războiului? În discuția mea de azi cu primarul orașului Cernăuți, Roman Klichuk, i-am spus cât de mult îl respect pentru felul în care conduce orașul aruncat în mijlocul acestor orori. A mulțumit la rândul lui Timișoarei pentru fiecare gest de solidaritate și omenie pe care îl face pentru ei. Ajutorul nostru este vital. Chiar înainte de întâlnirea noastră virtuală, primarul Klichuk a fost la înmormântarea unor tineri soldați din Cernăuți care au murit în încercarea de a apăra orașe ucrainene sub asediu“, spune Dominic Fritz.
Cernăuți este un centru național pentru distribuirea ajutorului umanitar către orașele asediate
“„Când mă gândesc la situația orașelor aflate de săptămâni sub asediu, bombardate, cu civili uciși și răniți, fără electricitate, căldură sau alimente, îmi dau seama că la Cernăuți situația nu mai pare gravă, chiar dacă adăpostim circa 100.000 de refugiați,” mi-a spus primarul Klichuk. În momentul de față, Cernăuți este un centru național pentru distribuirea ajutorului umanitar către orașele asediate. Primarul din Cernăuți este în contact permanent cu primarii din orașele bombardate și distribuie către ei, în funcție de nevoile fiecăruia, din ajutoarele care ajung la ei“, a mai precizat primarul Timișoarei.
Sprijinul Timișoarei pentru Cernăuți
“I-am povestit cum s-a mobilizat Timișoara și cum peste 30 de organizații au venit alături de inițiativa primăriei, Timișoara pentru Ucraina. Până azi am strâns peste 500.000 lei. Chiar în timp ce vorbeam, un nou transport se îndrepta spre depozitul de la Siret de unde Primăria Cernăuți preia ajutoarele. De această dată, au plecat de la Timișoara echipamente industriale de spălat și uscat haine pe care le-am achiziționat pentru refugiații care au venit la Cernăuți. Ieri a ajuns la ei un alt transport, cu alimente neperisabile, corturi, generatoare de curent și echipamente pentru încălzirea corturilor. Tot acest ajutor este posibil datorită donațiilor făcute campaniei Timișoara pentru Ucraina și muncii sutelor de voluntari implicați. Fiecare leu donat face diferența dintre solidaritate și nepăsare. Puteți dona pe www.timisoarapentruucraina.ro și tot aici puteți vedea ce se întâmplă cu fiecare leu donat. Am terminat discuția cu speranța victoriei. L-am invitat pe primarul Roman Klichuk la Timișoara anul viitor, cu artiști din Cernăuți să sărbătorim împreună victoria și să-i cunoască pe toți cei care astăzi fac ajutorul posibil“, menționează Dominic Fritz.