USR Timiș trece de o bună bucată de timp prin diverse convulsii interne, chiar dacă la nivel public acest lucru nu a fost vizibil. Tensiunile sunt create în principal de ruptura care există între acțiunile consilierilor locali din Timișoara și cele ale usr-iștilor de la Consiliul Județean.
În timp ce PNL a adoptat o atitudine duplicitară la nivelul municipiului, de opoziție agresivă în Consiliul Local, dar beneficiind în continuare de funcția de viceprimar, “la județ“ usr-iștii nu penalizează incompetența administrației peneliste, ba din contră, validează acțiunile echipei Alin Nica, ce pare mai degrabă o atitudine de frondă la adresa echipei de la primărie.
Pe lângă acestea, se adaugă atitudinea plusiștilor de la pierderea funcției de președinte de către Dacian Cioloș.
Problemele din interiorul filialei au iești la iveală într-o recentă ședință de Consiliu Local, fapt recunoscut și de consilierul local USR, Răzvan Negrișanu.
“Nu prea povestesc despre ce se întâmplă în USR și pentru că știu că oamenii așteaptă, nu să vorbim despre noi, ci despre ei, așteaptă să facem ce am promis, nu să ne punem poalele în cap. O să fac totuși o excepție pentru că presa a relatat despre abținerea la vot a unui coleg consilier din USR, Andrei Meșter, pentru proiectul Administrației pentru Educație și Sănătate. Legitimată de un alt coleg, Raul Olajos, într-o emisiune televizată, drept o dovadă de democrație și a diferenței față de vechile partide care sunt monobloc“, spune Răzvan Negrișanu.
Problemele interne justificate printr-un nou stil de a face politică.
“O să povestesc cum ajunge un consilier local USR să voteze un proiect de hotărâre. Fiecare proiect în parte (sunt chiar și 50) este dezbătut în ședințe ale grupului de consilieri locali, nu de puține ori în contradictoriu. Ne spunem argumentele și încercăm să ajungem la un punct de vedere comun, care reprezintă cea mai rezonabilă soluție, în condițiile date. Și facem asta înainte de fiecare ședință de Consiliu Local, până noaptea târziu câteodată. Fie că avem un copil sugar acasă, precum Ana Munteanu. Fie că tocmai am trecut printr-o intervenție chirurgicală, precum Jorge Gonzalez. Fie că suntem în deplasare profesională, pe drumurile patriei, ca Răzvan Stana. În unele situații ajungem la concluzia că sunt necesare îmbunătățiri de substanță, ce nu pot fi realizate prin amendamente. Și atunci solicităm amânarea. Eu și colega mea Paula Romocean am făcut acest lucru chiar în ultima ședință de Consiliu Local, primarul Dominic Fritz a fost de acord că, în cazul unei HCL, trebuie revizuit bugetul și a retras punctul de pe ordinea de zi. Este și cazul Administrației pentru Educație și Sănătate care a stat în dezbatere publică 30 de zile și pe care am discutat-o și intern. În tot acest timp colegul nostru, care s-a abținut în plen, nu a adus niciun argument împotriva acestui proiect. Nu a făcut-o nici în plenul Consiliului Local, deși există instituția justificării votului, astfel încât alegătorii să fie informați. Nici după ședința de Consiliu Local, deși i-am solicitat acest lucru“, mai precizează consiliul local USR.
Un vot împotriva este o încălcare a unui contract social.
“În ședința de consiliu suntem o echipă “monobloc”, cum s-a exprimat colegul Raul Olajos, în emisiunea televizată, pentru că procesul democratic a fost deja parcurs și toate opiniile au fost integrate. Votul nostru este rezultatul acestui proces democratic intern și de fapt asta este ceea ce ne diferențiază de celelalte partide, felul în care ajungem la o soluție comună, nu impusă de un șef, ci ca urmare a unei analize și a unei dezbateri în care fiecare opinie contează. Și mai este un lucru de spus: USR a fost ales în baza unui program de guvernare locală. Un vot împotriva a ceea ce ne-am asumat toți și am promis cetățenilor Timișoarei este o încălcare a unui contract social“, consideră Răzvan Negrișanu.