După anii petrecuți în băncile amfiteatrelor, la cursuri, seminarii și laboratoare, dar și în fața calculatorului, în cadrul școlii online, studenții Universității Politehnica Timișoara care au încheiat ciclul de licență au participat sâmbătă, 2 iulie 2022, pe Stadionul Știința, la Ceremonia de Absolvire, un spectacol menit să le reamintească momentele frumoase petrecute în perioada studenției acum, când se pregătesc să pășească, cu mândrie, pe noul drum care li se așterne în față. Ei se alătură celor peste 135000 de absolvenți care au dus mai departe spiritul Politehnicii timișorene în cei peste 100 de ani de existență, iar pentru a-i răsplăti pentru eforturile depuse, conducerea UPT a ținut să le mulțumească, oferindu-le o festivitate memorabilă.
Ceremonia de absolvire UPT 2022 a început pe platoul din fața Rectoratului UPT, în Piața Victoriei, cu un flash-mob și un moment artistic susținut de trupa SuperChill, urmat de Parada Absolvenților, care s-a îndreptat spre Stadionul Știința.
După intonarea imnului UPT, seara a fost deschisă de rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care a prezentat un scurt istoric al Politehnicii timișorene, cu o tradiție de peste un secol, o universitate care a creat, în anii ’80 un mit, bazat însă pe fapte reale, că e singura din România ale cărei diplome sunt recunoscute în lume. Acest mit a fost dat de absolvenții Politehnicii, cărora li se adaugă și cei din promoția 2022, care au creat prestigiul de care se bucură astăzi instituția pe plan național și internațional. Rectorul UPT a mai adăugat că dinamica din societate îi va obliga să aibă o învățare continuă mult mai pronunțat decât era înainte, flexibilitatea lor trebuie să crească, dar pentru asta au fost pregătiți și au marea șansă de a-și construi viitorul așa cum îl doresc.
Din partea mediului economic timișorean, prezent la eveniment, Christian von Albrichsfeld, directorul general Continental România, le-a adresat felicitări absolvenților, subliniind că în societatea tot mai tehnologizată de astăzi, în care digitalizarea, interconectarea, electromobilitatea sunt elementele de bază, nevoia de ingineri e din ce în ce mai mare, în timp ce Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, le-a vorbit despre principii, despre responsabilitate, lucrul bine făcut, răbdare și speranță, adăugând că instituția pe care o conduce va avea în toamna acestui an, cea mai mare sumă din istoria sa pentru susținerea antreprenoriatului, fonduri ce pot fi accesate de absolvenți.
Liderul studenților în Consiliul de Administrație al UPT, Alex Luca, i-a felicitat pe absolvenți și i-a îndemnat să-și urmeze pasiunea, dar să rămână în țară, unde au multe oportunități.
Prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, a subliniat că generația 2022 este una specială, care a avut parte de o lungă perioadă de școală online, în care întâlnirile au fost mai mult pe Zoom, dar care, paradoxal, a avut și multe de câștigat din această situație, fiind prima generație care a înțeles importanța digitalizării, a responsabilității individuale, a muncii independente, constrângerile forțându-le creativitatea, inovarea și spiritul antreprenorial.
În continuare, reprezentanții celor zece facultăți ale Politehnicii timișorene au evocat, în mesajele lor, perioada frumoasă a studenției, prieteniile pe care le-au legat, emoțiile care îi încearcă, gândurile pentru viitor, drumurile care li se deschid, mulțumind profesorilor, dar și părinților pentru tot ce au făcut pentru ca ei să ajungă în acest punct.
În spiritul tradiției UPT de răsplăti mereu performanța se înscrie și premierea studenților de excepție prin acordarea, în cadrul Ceremoniei de Absolvire, a unor diplome „Magna Cum Laude”. Acestea au fost acordate în semn de apreciere pentru rezultatele academice remarcabile, pentru dedicare și consecvență în atingerea standardelor de performanță în activitatea didactică, pe întreg parcursul studiilor universitare de licență, materializate prin media generală 10 pe toți anii de studio, următorilor absolvenți: Cătălin Botean, Ionuț Orlando Grigore Atinuț, Bâbălău Alexandru, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Andreea Diana Clepe și Isabela Floroni, de la Facultatea de Construcții.
Programul artistic ce a completat Ceremonia de Absolvire, prezentată de binecunoscutul Dan Negru, a inclus un discurs inspirațional al Oanei Pellea, care le-a vorbit proaspeților absolvenți din suflet despre, valori, principii și alegeri în viață, un concert extraordinar susținut de Adrian Despot și trupa Vița de Vie, care a ridicat în picioare audiența, iar în final un spectaculos foc de artificii. Toate acestea au creat o seară memorabilă care va rămâne în amintirea proaspeților absolvenți care, de acum, se alătură comunității Alumni UPT.