Angajații Consiliului Județean Timiș de la Muzeul de Artă refuză să organizeze Noaptea Muzeelor – se solidarizează cu toţi lucrătorii din muzee și se alătură Mişcării Culturmedia

Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) refuză să organizeze Noaptea Muzeelor, alăturându-se Mişcării Culturmedia, în timp ce Filarmonica Banatul oferă, pentru prima dată, tururi muzicale, în Noaptea Albă a Muzeelor şi Muzeul Naţional al Banatului pregăteşte un eveniment deosebit de atractiv, care se va desfăşura pe parcursul mai multor ore, în curtea interioară a instituţiei.

În solidaritate cu toţi lucrătorii responsabili din muzeele din România, MNArT se alătură Mişcării Culturmedia şi refuză să organizeze Noaptea Muzeelor. Ne ridicăm în fruntea unei mişcări pentru respectul şi siguranţa lucrătorilor din cultură. Uniţi, suntem mai puternici!„, a transmis MNArT, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Pentru prima dată, Filarmonica Banatul Timişoara se alătură instituţiilor culturale care sărbătoresc Noaptea Albă a Muzeelor pe data de 18 mai, când îi aşteaptă pe vizitatori cu un program variat care include tururi şi momente muzicale.

Evenimentele se vor desfăşura sâmbătă, începând cu ora 22,00 până după miezul nopţii, interval în care cei care vor călca pragul instituţiei vor afla informaţii inedite din istoria acesteia, în cadrul unor tururi ghidate care vor alterna cu momentele muzicale susţinute de artiştii Filarmonicii.

Între altele, instituţia muzicală va expune Cartea de Aur a Filarmonicii, ceea ce reprezintă o ocazie rară pentru vizitatori de a vedea semnătura compozitorului Johannes Brahms, care a concertat la Timişoara în 1879. În cadrul tururilor, publicul va avea şi şansa de a urca pe scena Sălii Capitol şi de a admira spaţiul de concerte din perspectiva artiştilor, potrivit paginii oficiale a Filarmonicii Banatul.

De la ora 22,00, cei prezenţi vor putea asculta fragmente muzicale celebre din Lion King, Aladdin, Cartea Junglei şi Tangled interpretate de Ana David la vioară, Darius Tereu la violoncel, Bogdan Preda la flaut, Irina Duldiier la oboi şi Andreea Olariu la pian.

Al doilea moment muzical al serii va fi susţinut de tânărul clarinetist Cătălin Andrei Catina, elev al Liceului de Artă „Ion Vidu”, alături de profesoara lui, pianista Cristina Fernbach. De la ora 23,00, pe scenă vor urca artiştii Ansamblului Gioventa Armoniosa: Alexandra Mahu (flaut), Irina Duldiier (oboi), Alina Talianu (clarinet), Radu Ţaga (fagot), Horaţiu Văsar (corn) şi Regina Csermak (pian).

Apoi, vizitatorii vor putea audia „Duetul” în Re major pentru violoncel şi contrabas al compozitorului italian Gioachino Rossini, în interpretarea artiştilor Arthur Balogh (contrabas) şi Maksay Csaba Zsolt (violoncel).

Noaptea Albă se va încheia cu un moment care începe la miezul nopţii, susţinut de violoniştii Abel Chircă, Andreea Fălcuşan, Mariana Radu, Simona Mehedinţi, violiştii Valentina Pancă şi Andrei Popa, violonceliştii Maksay Csaba Zsolt şi Denis Mocuţa şi contrabasistul Santa Csaba. În program: Divertimento în re major de Wolfgang Amadeus Mozart.

Muzeul Naţional al Banatului pregăteşte un program care se va desfăşura, sâmbătă, în curtea interioară a Bastionului Theresia, între orele 17,00 şi 23,00.

Deschiderea pentru public o vor face taberele de reconstituire istorică. Vor urma activităţi de prezentări close-up şi ilustrări în stilul „living museum”: armele şi ţinutele Evului Mediu. Publicul va afla informaţii despre „Istoria Militară a Banatului”, în cadrul unei prezentări interactive a unor file din istoria Cetăţii Timişoara, dar şi despre Timişoara otomană, cu obiceiuri şi îndeletniciri: toaleta unui bogat timariot, frizeria otomană în vremea Eyalet-ului, raiduri şi bătălii în Ţinuturile de Margine.

La ora 21,00 va avea loc schimbul de gardă al cetăţii Timişoara, însoţit de salve de tun, o prezentare interactivă a pieselor din expoziţia de spade şi săbii istorice, colecţia de săbii şi spade originale Cosmin Pop.

Seara se va încheia, la ora 22,00, cu un spectacol de teatru pirotehnic şi muzică live.

Alături de Departamentul ID/IFR şi Educaţie digitală, Centrul Multimedia şi împreună cu proiectul cultural Spotlight Heritage Timişoara, UPT organizează, sâmbătă, cea de-a XX-a ediţie a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, între orele 16,00 şi 22,00.

Muzeul Tehnic UPT (Experimentarium TM) prinde viaţă şi aduce publicului o serie de instalaţii digitale unice, realizate de către artişti, colaboratori, studenţi şi profesori ai UPT pentru Timişoara, potrivit unui comunicat al UPT.

Toţi cei interesaţi sunt invitaţi să descopere istoria tehnologiei informaţionale, de la primele calculatoare la realitatea virtuală.

Copii, tineri, părinţi şi bunici pot descoperi, între altele: aplicaţiile interactive de edutainment din Patrimoniul sub reflectoare; ultimele aplicaţii Spotlight Heritage Timişoara de realitate virtuală (VR) şi realitate Mixtă (AR/MR); jocuri în AR, prin care oricine poate interacţiona cu obiecte din patrimoniul cultural al oraşului; istoria tehnologiilor informaţionale – MECIPT-1, primul calculator universitar din România, dar şi toate celelalte aparaturi tehnologice pentru a vedea cu proprii ochi evoluţia tehnologică a erei noastre.

„Concerte-n sat” în comuna Remetea Mare

Primăria Remetea Mare organizează în 21 septembrie (Remetea Mare) și în 23 septembrie (Ianova) evenimentul „Concerte-n sat”, susținut de Asociația Culturală Timorgelfest. Concertul va fi urmat de un atelier și…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole