Timiș: o rețea de circa 25 de km de piste pentru biciclete va fi construită la Lugoj în “Orașul bicicliștilor“ – în premieră va fi realizat și un sistem de bike-sharing – costul total se ridică la 8.7 milioane de euro

Cunoscut în trecut drept „Orașul bicicliștilor”, Municipiul Lugoj din județul Timiș va avea o rețea de peste 25 de kilometri de piste pentru biciclete, care va conecta cartierele de blocuri, zonele industriale și cele centrale, precum și instituțiile de învățământ din oraș.

Zece minute – atât va dura traversarea orașului pe două roți, odată cu realizarea rețelei de piste.

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și cei ai Primăriei Municipiului Lugoj au semnat, marți, 20 august 2024, contractul de finanțare pentru crearea unor trasee interconectate pentru biciclete, prin Programul Regional Vest 2021-2027 – un proiect amplu, ce își propune să transforme modul de deplasare zilnic al locuitorilor de aici, promovând utilizarea bicicletei în detrimentul mașinilor personale, în condiții de siguranță.

În prezent, doar 12% dintre lugojeni mai folosesc bicicleta ca mijloc principal de transport. Conform Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, procentul scăzut este o consecință a lipsei infrastructurii.  87% dintre persoanele care au folosit bicicleta cel puțin o dată, fie ca mijloc de transport, fie pentru recreere, consideră că lipsa pistelor dedicate pentru biciclete este o problemă majoră. 43% dintre ei spun că principala problemă care afectează mersul cu bicicleta în oraș este interferența cu traficul auto, iar 37%  susțin că o problemă majoră este lipsa continuității traseelor pentru biciclete și prezența traficului greu, se arată într-un comunicat de presă.

Aceste probleme ar urma să fie rezolvate odată cu construirea noilor piste de biciclete, care vor alcătui o rețea ce va acoperi, practic, tot orașul.

În plus, Lugojul va avea, în premieră, un sistem de bike-sharing. Vor fi amplasate două stații de închiriere a bicicletelor, una în zona Universității și alta în Parcul Gării. Se estimează o creștere de peste 37% a numărul anual de utilizatori ai pistelor pentru biciclete, la un an de la finalizarea investiției. Același proiect include și amenajarea unor zone pietonale pe străzile Al. Mocioni și Horia, unde se va crea și un spațiu de tip shared-space, destinat în principal pietonilor și bicicliștilor, prioritar față de alte mijloace de transport. În plus, vor fi plantați noi arbori și plante perene de-a lungul traseelor, mai arată sursa citată.

8,7 milioane de euro vor fi investiți în proiect, din care 5,3 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Termenul de finalizare este ianuarie 2027.

Orașele au nevoie de mai multe opțiuni pentru a reduce dependența de autoturismele personale. Prin Programul Regional Vest sunt disponibile peste 157 de milioane de euro pentru investiții în îmbunătățirea transportului public și promovarea modurilor de transport ecologice. Aceste investiții sunt esențiale pentru Regiunea Vest, deoarece ajută la decongestionarea traficului și la reducerea poluării urbane. Transportul nemotorizat și activ poate transforma orașele, dar, pentru ca fondurile să fie utilizate eficient și pentru a încuraja utilizarea pistelor de biciclete, traseele trebuie să fie bine planificate, coerente și să ofere rute utile, cum ar fi cele către școli, centru, dar și către zonele periferice ale orașului. Este de asemenea important ca pistele să fie separate de traficul auto și pietonal, pentru a asigura siguranța utilizatorilor”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole